sâmbătă, 28 mai 2011

Câteva nade şi momeli (reluare)



1. Una din momelile nelipsite pescarilor de crap, caras si alti pesti nerapitori este mamaliga. Aceasta de multe ori ne influenteza rezultatele partidei de pescuit prin doua aspecte: daca este atractiva pentru pesti si daca este suficient de tare sa nu cada din ac. În continuare va prezentam o reteta pe care numai pescarii in vârsta o cunosc. Aceasta momeala este botezata: mingea de mamaliga. Denumirea vine de la formatul pe care il are aceasta momeala. Materialul folosit pentru aceasta momeala este urmatorul:
Faina de malai - 2-3 cani de ceai data prin sita;
Faina alba - 1 cana (pentru intarirea continutului);
Usturoi - 2-3 catei (pentru aroma);

Se incalzeste apa calda intr-un vas separat timp de 5-6 min. Intre timp amestecam faina de malai cu faina alba iar dupa aceea cu apa calda. Continutul se amesteca pana se ingroasa. Apoi se framanta bine pana incepe sa se intareasca putin. Se formeaza bucati cat degetul aratator (in forma de nutli) dupa care se pun intr-un alt vas de 5-6 l, in care se afla usturoiul presat, lasandu-se la fiert pana da un clocot. Intre timp se amesteca cu lingura gaurita pentru a se evita prinderea de vas. Dupa clocot se scot afara si se aseaza pe o tava sau intr-un vas de unde se ia fiecare bucata si se preseaza pe docul de lemn cu o furculita. Dupa presarea a doua sau trei bucati se omogenizeaza in palme, obtinandu-se o minge la o dimensiune putin mai mare decat bila de ping-pong. Dupa omogenizarea si formarea tuturor bucatilor se introduc din nou in vasul in care au fiert si se lasa pe foc incet pana la 2-3 clocote iar apoi se stinge focul, se ia vasul si se introduce apa rece pana se ajunge la racirea intregului continut. Este recomandabil sa nu se scoata momeala din vas pana nu se raceste complet. Dupa racire se ia continutul si se impacheteaza intr-un prosop de bucatarie, in care se va tine pana la folosire. Verificarea reusitei prepararii continutului se face in felul urmator: dupa 1-2 ore se ia o minge de mamaliga si se arunca, cu forta, in podea (ciment, gresie etc.). Daca sare inapoi, ati reusit realizarea acestei retete destul de migaloase. Aceasta momeala se poate utiliza si la arici sub diferite forme: para, creasta de cocos (depinde de nr. de carlige), minge si cub.

Râma

Rimele sunt cele mai raspindite si preferate dintre momelile vii fiind eficiente la pescuitul majoritatii pestilor din tara noastra.
In functie de mediul in care traiesc, rimele pot avea culori si dimensiuni diverse.
Pentru pescuitul somnului, al pestilor de dimensiuni mari in general, este indicata rima de pamint care este mai mare si de culoare alb - rozalie. Exemplarele mari pot depasi 10 cm.
Rimele de balegar sunt mai eficiente in cazul pestilor medii dar si mai mari si au dimensiuni mai mici; coloarea acestora este maro-rosiatica.
Este recomandabil ca acestea sa nu fie introduse in carlig incepind cu capul - acesta fiind mai mobil iar rima ramine un timp mai indelungat vie.

Viermusi (Kenti):
Viermusii de carne reprezinta una dintre cele mai atractive momeli pentru pescuitul in balti; este eficienta pentru pesti pasnici in special. Pentru a avea niste viermusi buni trebuie sa avem in vedere ca acestia sa fie prospeti altfel ne trezim la balta cu muste. Viermusii tineri (prospeti) prezinta in abdomen o pata intunecata. Sunt de preferat viermusii mari care se vor pastra in frigider, in cutii inchise - prevazute cu gauri mici de aerisire - in care vom pune putin malai.

Boabe de porumb:
Porumbul nou, cel alimentar, cu lapte sau porumbul fiert si conservat cu aroma de vanilie,anason etc. este o momeala foarte frecvent utilizata la pescuitul carasului, platica sau altor specii de pesti pasnici fiind nelipsit la pescuitul crapului. Conform statisticilor, porumbul reprezinta cea mai eficienta momeala si nada pentru pescuitul crapului fiind la indemina oricui si la pret foarte scazut.

Momeala
Pescarii in varsta folosesc destul de des acesta momeala, ieftina si usor de preparat, cu care captureaza scobarul. In cele ce urmeaza va prezentam o reteta simpla de preparare a momelii pentru scobar:
Se cumpara splina de porc (in cantitate de 1 kg).
Se macina prin masina de tocat carne de 2 ori, ca sa fie cat mai fina.
Se amesteca cu faina de malai, pana se face o pasta omogena si elastica.
Imediat dupa omogenizare se poate pune pe naditor sau se poate utiliza a doua zi, cu conditia sa fie pusa la rece, in frigider.


Nade si momeli--Pentru a avea reusita unei partide de pescuit, pe langa dotarea tehnica adecvata, pregatirea unei nade potrivite, in functie de specia cautata, de tipul bazinului, de anotimp, are o mare importanta. Prin nadire ne propunem sa stimulam apetitul pestilor, sa-i ademenim si mai ales sa-i mentinem la locul de pescuit, fara insa sa-i hranim. Ideea este sa introducem in apa substante apetisante in particule fine care sa se disperseze rapid si sa le placa speciilor urmarite de noi. Vederea este mai putin importanta.
Nu vom nadi oriunde si oricum, pentru ca fundurile apelor adanci, namoloase pline cu vegetatie, sunt adevarate hauri, mai ales pentru nada grea. Bucatile de nada trebuie sa fie aruncate dupa ce sondam cu grija fundul apei stabilind natura sa. Vom cauta sa stabilim cu atentie treptele de nivel, adancimea, viteza curentului, claritatea apei, directia vantului. Acest sondaj se realizeaza cu montajul prezentat la CRAP cu ajutorul sondei din trusa oricarui crapist. Vom depista eventualele ierburi aflate pe fund, pe care vom cauta sa le indepartam. Inmuierea nadei are o importanta deosebita: nada grea, compacta, va trebui sa se desfaca lent pe fund in timp ce o nada usoara de apel, se va desface rapid mentinand un nor in curent. Mare atentie vom acorda frecventei de aruncare: se poate intampla sa suprasaturam pestii. Nada de fund ce ramane compacta in ape fara curent, va fi alternata cu"nucile"din nada usoara. Doua - trei aruncari fara muscaturi si dupa fiecare captura.
Succesul unei partide sta si in felul cum alegem vadul de pescuit. Un asemenea loc este un gropan, un sant natural sau artificial, un culoar sau un ochi in mijlocul unei vegetatii abundente, un cot linistit de ape, portiuni de teren in aval de poduri sau alte constructii hidro. Cel mai des intalnit caz este acela de amenajare a unui vad in mijlocul unei vegetatii acvatice. Cu o toporisca sau cu o secera vom taia un culoar de 8 m avand grija sa purtam manusi de panza, altfel trestia plesnita va taia mana. Inlaturarea bradisului se va realiza cu o grapa de 1 m latime legata cu o funie si tractata eventual cu masina.

NADE:
Ingrediente vegetale:
- Faina de orez, porumb, arahide; (faina de orez naste un nor de particule de culoare albicioasa vizibil de la distanta)
- Pesmet, biscuiti macinati sau zdrobiti;
- Seminte de canepa prajite si macinate; (este cel mai folosit element datorita continutului mare in substante uleioase)
- Paine inmuiata, arpacas fiert, boabe de porumb in lapte, cartofi fierti, cuburi pentru crap;
- Turta de canepa sau floarea soarelui; (tine foarte mult in apa, atragand pestii cu substantele uleioase degajate)
- Pudra de ou formata din deshidratarea oualelor si transformarea lor in pudra.

Ingrediente de apel:
- Nada inmuiata in ulei de canepa (sau in ulei de gatit); se dizolva mai lent decat inmuiata in apa; se poate adauga sirop de zahar in ulei;
- Argila cernuta si caolinul care leaga si ingreuneaza nada.

Ingrediente animale:
- Faina de carne, obtinuta prin deshidratare;
- Sangele, pentru toamna si primavara, mai ales cel pudra;
- Ramele taiate sau strivite in bucatele formeaza un suc foarte atractiv;
- Larvele de chiromonide sunt irezistibile;
- Viermusii - mai ales cei rosii.

Condimente si conservanti:
- O cantitate mica de cafea solubila sau naturala, anason, coriandru, stimuleaza pestii;
- O cantitate mica de bicarbonat de sodiu sau de pudra de aloe conserva nada iar prin proprietatile lor laxative evita saturarea pestilor;

Ingrediente vehiculante:
- Daca pe balta inoata gaste sau rate, e un semnal ca locul este nadit. Pestii vor manca excrementele pasarilor in componenta carora sunt furaje nedigerabile. Le vom strange de pe mal si le vom introduce in nada;
- Laptele praf, praful de inghetata de vanilie, capsuni, etc. amestecat in nada atrage pestii de la mare distanta.

RETETA 1:
- Fasole fiarta si colorata cu sofran;
- Mazare fiarta;
- Porumb fiert decojit;
- Grau fiert pudrat cu zahar vanilat;
- Cubulete de mamaliga inmuiate in miere de albine si lapte praf;
- Cubulete de cartofi tavalite prin praf de inghetata de vanilie, capsuni sau banane;
- Spaghete fierte si taiate marunt, de marimea viermusilor;
- Orez fiert si colorat cu sofran;
- Macaroane fierte si colorate cu sofran;
Se nadeste seara cu aceasta nada iar a doua zi cateva cubulete de apel.

RETETA 2:

- Se iau trei bucati de turta de floarea soarelui cat palma;
- Se fierb intr-un ceaun doi litri de apa;
- Se taie srotul in bucatele si se pune in apa;
- Cand incepe sa fiarba srotul se umfla si trebuie amestecat pana devine un terci;
- Puneti 5-6 linguri de faina de grau, 100-150 g tarata de grau, 2-4 linguri de zahar, cateva linguri de praf de carne si praf de biscuiti, o lingura de cafea sau cacao si completati cu malai. Trebuie amestecat mereu si la foc mic, pana scade bine. Se scoate pe un fund de lemn si se lasa la racit. Pe mal se pune in momitor sau se arunca bulgari in apa. Se mai pot adauga viermusi sau rame taiate.
Nu este obligatoriu sa contina toate ingredientele, puneti ce aveti.

Momitul are rolul sau, de a atrage pestii si de a-i mentine in zona. Indiferent de natura nadei, trebuie preparata si lansata in locul dorit, de pe malul apei. Nu va grabiti sa afirmati ca este un lucru fara rost.
Cele mai populare ingrediente sunt pesmetul, piscoturile, faina de grau sau de porumb, srotul sau canepa, intr-o combinatie care trebuie sa ajunga in apa sub forma de bulgari, urmand ca la contactul cu apa sa se disperseze pe o suprafata bine determinata.

Tipuri de nade:
A) nada fina care in momentul contactului cu apa creeaza un nor.
B) nada medie a carei granule, dupa imersiune, se descompun treptat pana in momentul in care atinge fundul apei.
C) nada grea, modelata pentru pestii care se hranesc pe fundul apei, se descompune in granule mai mici dupa ce bulgarela atinge fundul apei. Este recomandat ca aceste nade sa fie imbogatite prin adaugare, in compozitia lor, de viermusi sau larve.
Putini sunt cei care nu considera mamaliga ca ingredient de baza intr-o nada la o partida de pescuit. Poate va surprinde sa aflatio ca singura tara unde se foloseste mamaliga, ca ingredient de baza, este Romania. O nada simpla se poate obtine din paine uscata trecuta prin masina de tocat, obtinandu-se astfel granule de diferite marimi. Aceasta nada simpla se poate achizitiona, din magazinele de specialitate, sub numele de British Bread, fiind disponibila in diferite culori. Folositi ingrediente proaspete, pentru ca orice miros fara importanta pentru noi poate fi daunator pescuitului.

Nada pregătita dimineaţa se va usca pe durata unei partide de pescuit, modificându-si astfel proprietăţile. Pentru a preveni o astfel de situatie va recomand umezirea ei prin pulverizare periodica cu apa.
Pulverizatorul poate fi un flacon de solutie de spalat geamul care a fost clatit bine.
Nu este indicat sa folositi bulgari mari, de marimea unei mingi de tenis, pentru a momi locul deoarece acestia ar putea speria pestii.
Pentru o momire la distanta, bulgarii mici se pot plasa la locul dorit cu ajutorul prastiei.
Nu puteti spera sa obtineti rezultate notabile daca nu momiti temeinic locul. Incercati diferite tipuri de momeli si inainte de orice partide de pescuit informati-va despre topografia locului. Sunt rare cazurile in care aceeasi combinatie de nade este de succes in doua locuri diferite.

"Mirodeniile" care fac din aceasta nada o delicatesa sunt atent dozate pentru ca orice lipsa sa exces poate dauna. Am ales un bun atractant, un eficient stimulator de apetit si alte douasprezece ingrediente pe care le-am considerat ca fiind cele mai bune pentru pescuit. Pentru perioada rece (primavara si toamna) va recomand adaugarea de larve sau viermusi in nada, in proportie de 5-10%, iar pentru perioada de vara adaugati putin porumb crud sau framantati nada cu mamaliga foarte proaspata (facuta acasa e cea mai buna) in proportie de 25%.
Toate componentele ProfiMix sunt 100% naturale si nu contin conservanti sau coloranti chimici, fiind o nada 100% ecologica ambalata in mediu uscat si aseptic pentru a nu produce elemente de fermantare care dauneaza unei nade.

MOMELI
Mamaliga pentru cubulet:
1. malai extra cernut si dat prin masina de rasnit (o cana de 250g)
2. un varf de cutit cu sofran
3. faina de grau (o lingura de masa)
4. arome (samanta de anason, vanilie)
5. zahar (o lingurita) sau 2 pastile de zaharina
6. apa plata 250g
7. amestecam ingredientele de la punctele 1-5
8. intr-o cratita de tuci fierbem apa pana da in clocot dupa care turnam amestecul fara sa amestecam timp de 7 minute
9. se micsoreaza flacara de fierbere si se amesteca timp de 3 minute
10, se rastoarna mamaliga pe un fund de lemn si se framanta repede dandu-i o forma dreptunghiulara
11. se pune astfel mamaliga intr-un ciorap de bumbac sau in tifon dupa care o introducem intr-o oala mare (4-5kg) in apa clocotita care se va fierbe timp de 40 min. dupa care ea se va ridica la suprafata
12. se scoate din ciorap si se pune la zvantat pe o bucata de carton
13. dupa racire (4-5ore) se pune intr-o carpa de bumbac si se pune la rece
14. taierea in cubulete se face se face pe un fund de lemn cu un cutit cu lama subtire unsa cu ulei alimentar
15. cubuletele pot fi insotite pe carlig de viermusi sau rame care dau"miscare"momelii

Pasta pentru amur:
1. 325g gris
2. 150g faina de malai
3. 150g lapte praf
4. 50g zahar pudra
5. 2-3 plicuri de zahar vanilat
6. 5 oua
7. un varf de cutit de sofran rosu
8. totul se amesteca pana la omogenizare (ouale se bat putin inainte de a turna amestecul)
9. formam bile de 15-20 mm pe care le punem in apa clocotita
10, le fierbem 2-3 min. dupa care le scoatem la uscat 24 de ore
11. se pot pune in carlig direct sau legate cu fir subtire

Cartoful ca momeala:
Cartoful fiert si pus pe carlig se desface in gura pestelui permitand inteparea. Atunci cand vrem sa aruncam departe vom folosi cartoful crud pe care il prindem in carlig ca o biluta BOUILLETTE in montaj"fir de par". Cartoful crud nu este toxic pentru crap. Cartoful trebuie indulcit si de aceea il vom taia in bucati mici (cuburi, bilute) pe care le introducem intr-o cutie de plastic inchisa ermetic nu inainte de a-i acoperi cu zahar pudra. Se lasa astfel 12 ore la temperatura camerei, dupa care bucatile vor capata o consistenta elastica si se vor inchide la culoare. Inainte de a pleca la pescuit aromatizati si colorati dupa dorinta. Cartofii vor fi curatati de coaja.

Painea ca momeala:
Se inmoaie o bucata de miez de paine neagra sau intermediara de marimea unei portocale intr-un ou batut in farfurie. Se framanta cu mana pana se inmoaie si se absoarbe oul. Puteti adauga arome (scortisoara, halva). Daca este moale nu mai puneti paine ci continuati sa o framantati si sa o lasati la soare si la vant.

Pasta:
1. Intr-un pahar de 100g puneti 2 linguri de faina de grau, 1-2 linguri de gris si 2-3 linguri de malai grisat sau din cel obisnuit.
2. Intr-o craticioara se pune la fiert un pahar cu apa. Cand apa da in clocot atunci turnati amestecul si lasati putin sa fiarba.
3. Incepeti sa amestecati cu o lingura de lemn tinand focul mic pana nu mai are cocoloase.
4. Scoateti imediat pasta lipicioasa din craticioara si raciti-o.
5. Inainte de a o pune in carlig se framanta intre degete.
6. Puteti pune arome si coloranti.

Graul si canepa:
Se pot folosi boabe sfaramate sau macinate si apoi amestecate in nade grele.
Prepararea canepii:
1. Se spala boabele de praf
2. Se lasa la germinat 48 de ore in apa rece; le punem la fiert si imediat ce dau primii germeni le luam de pe foc, inlocuim apa fiarta cu apa rece, spalandu-le in 2-3 ape. Boabele nu se vor mai inmuia.

Prepararea graului:
1. Intr-un vas se pun 5 parti apa si o parte grau.
2. Dam la foc mic pana fierb si le apare miezul alb (3-5 ore).
3. Vom supraveghea sa nu scada apa.
4. Imediat ce au crapat se varsa apa fiarta si se toarna apa rece peste el.
5. Nu se aromatizeaza.
Boabele se vor pastra la rece in borcane dupa ce le-am zvantat bine. Punem 2-3 prafuri de sare peste ele

Reteta de boilis:
1. Se amesteca bine:
- 2/4 pesmet;
- 1/4 malai cernut;
- 1/4 fulgi de ovaz.
Se bat 12 oua la 500g compozitie, se toarna intr-un vas dupa care framantam bine pana omogenizam. Modelam cu mana bile de 1-2 cm diametru, si apoi le punem intr-o plasa de sarma si le introducem in apa clocotita. Le lasam la fiert pana se ridica la suprafata, le scoatem, le punem la scurs pe o carpa uscata, dupa care le punem la rece.
2. Se amesteca:
- 15% faina de soia;
- 10% alune prajite macinate fin;
- 25% gris;
- 25% malai;
- 20% lapte praf;
- 5% seminte prajite si macinate de canepa.
Se amesteca cu 12 oua la 500g compozitie si se fierb pana se ridica la suprafata. Se recomanda nadirea cu bilute nefierte puse pe naditor sau in punga solubil.

Retete de paste (P.M. nr.16-17):
1. Amestecati in proportii potrivite faina de grau si apa indulcita pentru a obtine o pasta care nu se lipeste pe degete, dar tine pe carlig;
2. Pasta cu ou: amestecati fulgi de cartof cu un galbenus proaspat si apa calda, pentru a obtine o pasta consistenta: putin sofran pentru culoare si cativa stropi de esenta de vanilie.
3. Pasta pe baza de cartof: coaceti sau fierbeti un cartof. Amestecati-l cu un galbenus, cu ajutorul furculitei pana la omogenizare. Si pe aceasta o puteti aroma cu vanilie sau praf de scortisoara.

Retete de boilis (Pescar Modern, nr.20/1996):
Componente:
1. Lapte praf: intra in compozitia multor retete. Se alege un sortiment cremos care prin dizolvare nu formeaza cocoloase. Doza maxima va fi de 25% din amestec, altfel cocolosul va fi lipicios.
2. Cazeina lactica: este un derivat al laptelui; ea absoarbe putin lichid nu se lipeste si asigura cocolosului un aspect lucios. Doza este de 10-20%.
3. Lactalbumina: provine deasemeni din lapte. Absoarbe mult lichid dar este usor alterabila si nu se poate pastra timp indelungat. Daca se depaseste 20% din amestec cocolosul devine dificil de rulat si va mucegai in scurt timp.
4. Caseinatul de calciu (sodiu) bogat in proteine este o pudra usoara care nu se lipeste deloc pastrand cocolosul suplu si lucios. Doza maxima va fi 20%.
5. Faina de grau (pana la 10%) are rolul de a lega amestecul. Absoarbe excesul de lichid si impiedica amestecul sa se lipeasca de masa de rulaj.
6. Germenii de grau: au un gust dulce agreabil, dar sunt lipiciosi. Doza maxima este de 25%.
7. Glutenul de grau este un liant puternic. Daca depasim 10% din amestec acesta devine elastic si foarte greu de modelat.
8. Faina de porumb constituie unul din ingredientele de baza, este usor lipicioasa si nu trebuie sa depaseasca 20%.
9. Glutenul de porumb are un gust acrisor care nu deranjeaza crapul. Pentru ca este lipicios nu va depasi 10% din amestec.
10, Grisul devine usor lipicios in timpul fierberii. Chiar daca granulatia este un pic grosiera nu deranjeaza daca nu depaseste 20%.
11. Faina de peste are un miros puternic si crapii o apreciaza foarte mult. Doza maxima 30%.
12. Faina de carne, faina de sange si faina de oase au cam aceeasi compozitie ca si cea de peste, doza maxima fiind aceeasi.
13. Zaharul pudra este pentru indulcit, doza maxima fiind de 10% altfel cocolosul se va inmuia.
14. Se pot folosi amestecuri de graunte pentru pasarele, faina de in sau canepa, biscuiti pentru caini, pesmet, sroturi si gozuri cerealiere.
Toate acestea vor fi macinate si cernute printr-o sita deasa inainte de a le incorpora in amestec. Doza maxima este de 40%.
Arome si coloranti:
1. Arome"de fructe"au la baza mirosuri de piersici, cirese, mere, capsuni, visine, nuca de cocos, vanilie,anason. Prin extensie avem: miere, ciocolata, caramel, etc.
2. Aromele de"carne'' cele mai cunoscute sunt: crabi, creveti, moluste.
Se recomanda ca aromele de fructe sa le folosim in sezonul cald iar cele de carne in sezonul rece. Nu trebuie abuzat de arome, putem pune 10-20 ml la 1 kg de amestec. Daca depasim, efectul va fi contrar. Pastrati-le la rece.

Colorantii:
In apa cu cat coboram in adanc, culorile au tendinta sa se extompeze, de aceea vom tine seama de acest lucru. La inceput toti foloseam rosu, galben si oranj. Acum alegem culori neutre: brun, maron, verde inchis, oliv, gri, bej, albastru.
Retete :
In functie de imaginatia si inspitatia pe care o avem fiecare, vom alege ingredientele respectand cu strictete
proportiile. Va prezentam cateva retete considerate a fi cele mai eficiente (publicate de Al. Trentea in Pescar Modern nr.20/1996):
A.
- 25% lapte praf;
- 25% faina de in;
- 20% caseinat de sodiu;
- 10% gluten de grau;
- 15% malai;
- 5% zahar.
B.
- 30% caseina;
- 20% faina de porumb;
- 20% caseinat de sodiu;
- 10% faina de grau;
- 15% gluten de grau;
- 5% zahar.
C.
- 20% lapte praf;
- 20% faina de carne (sau de peste);
- 20% faina de porumb;
- 20% caseinat de sodiu;
- 10% gluten de grau;
- 10% pesmet fin.
Modul de preparare (1 kg de amestec):
Intr-un castron mare se sparg 6 oua care se bat bine. Se adauga 6-10 ml de aroma si colorantul impreuna cu 2 lingurite de ulei (de floarea soarelui sau porumb). Daca avem se adauga 2 lingurite de glutamat (''sare'' utilizata pentru a intari gustul); in lipsa punem 1 lingurita de ''Delikat''. Celelalte ingrediente se adauga amestecand permanent pana se obtine o pasta supla, care nu trebuie sa se lipeasca de maini. Consistenta trebuie sa fie asemanatoare cu cea a plastilinei. La sfirsit se mai adauga putin ulei si se framanta inca o data. Pentru a obtine cocoloase de diametre precise se utilizeaza o pompa cu duze interschimbabile de diametre diferite. Sau masina de tocat carne la care am pus o palnie cu orificiul de iesire mic. Diametrele cele mai folosite sunt de 12-18 mm. ''Carnaciorii'' se taie apoi in lungimi potrivite si bucatile se ruleaza intre palme. Se aseaza pe un fund de lemn pudrat usor cu faina, lasandu-le sa se usuce timp de o ora. In acest timp cocoloasele nu trebuie sa se deformeze: ar insemna ca pasta a fost prea moale in momentul rularii.
Se pregateste un recipient mare in care punem apa, iar in momentul fierberii punem putina sare grunjoasa (neiodata!), si o lingura de ulei comestibil. Cocoloasele se pun in vas una cate una. Trebuie amestecat din cand in cand sa nu se lipeasca de fund. Focul sa fie moderat. Cele care se ridica la suprafata sunt fierte. Le ''pescuim'' cu o strecuratoare si le cufundam in alt vas umplut cu apa rece. Apoi le punem pe o tava, la soare, sa se zvante bine. Cu cat le lasam mai mult cu atat devin, in timp mai dure. Atentie! Daca vrem sa fierbem cocoloase de culori si arome diferite trebuie schimbata apa pentru fiecare sortiment in parte. Crapilor nu le place amestecul de arome.
Pastrare:
Cocoloasele le putem prepara iarna si sa le utilizam vara si toamna. Pentru asta le congelam. Le punem in pungute de plastic cate 20 de bucati de aceeasi marime, aroma si culoare. Punem si o eticheta mentionand acestea si data congelarii. In punguta mai punem si o bucatica de polistiren pe care o ''parfumam'' din belsug cu aroma dorita.
Pentru a le gauri utilizam burghie care se gasesc la magazine.

Prezentam si reteta saracului cu ingrediente ieftine si la indemana tuturor :
- 20% malai;
- 10% faina de grau;
- 20% lapte praf;
- 10% gris;
- 30% srot de floarea soarelui bine cernut;
- 5% seminte de mei pisate;
- 5% seminte de anason pisate.
Mai punem o lingura de zahar. Cocoloasele au o culoare brun-cenusie si o aroma de anason. Este pentru sezonul cald
Super - cubulete de mamaliga (PESCAR MODERN NR.27/1998)
Umpleti ochi rasnita de cafea (electrica) cu faina de porumb si macinati-o pana la granulatie fina. Aceasta faina o cerneti printr-un ciorap de matase fin. Efectuati aceeasi operatiune cu inca o masura de rasnita plina cu faina de porumb. Pudra de porumb obtinuta prin cernere se amesteca cu 3-4 linguri de faina de grau. Daca aveti, puneti si 1-2 lingurite de amidon praf ce are rolul de a inchega mai bine compozitia mamaligii. Fierbeti apa intr-o craticioara de bucatarie, adaugati colorant alimentar, si 2-3 picaturi de aroma. Apoi la foc moderat, turnati compozitia de faina si amestecati in acelasi timp cu un facalet de lemn pentru a preveni formarea cocoloaselor. Faceti o mamaliga putin mai tare, apoi rasturnati-o pe un fund de lemn, asa incat sa obtineti o grosime maxima de cca 3-4 cm. Lasati-o sa se raceasca, apoi introduceti-o in frigider pentru minim o jumatate de ora (maxim 2-3 zile daca o tineti in frigider ambalata intr-o punga de plastic, pentru a preveni uscarea ei). Granulatia grosiera rezultata in urma cernerii fainii de porumb prin ciorapul de matase, poate fi folosita ca nada, in combinatie cu alte ingrediente: srot de floarea soarelui, paine inmuiata, bucatele de mamaliga obisnuita, etc. Pe balti taiati cubulete de mamaliga cu o lama de barbierit. Curatiti lama dupa fiecare 2-3 taieturi in mamaliga.

 

Iahnie de fasole cu afumatura



Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
300 gr fasole, 2-3 linguri ulei, 1 ceapa, afumatura (cirnacior, kaiser, ciolan sau costita afumata, la alegere), delikat, 3 linguri bulion
Mod de preparare:
Se pune la fiert fasolea, inmuiata din ajun (daca nu e inmuiata din timp fierbe mai greu). Dupa aprox. 30 de minute, se adauga afumatura (daca e ciolan afumat, se pune la fiert inca de la inceput). Se taie ceapa solzisori, se caleste in ulei si cind fasolea e aproape fiarta, se adauga ceapa, cu uleiul si cu bulionul. Dupa gust, delikat. Se fierbe pina ce fasolea e bine fiarta, dar atentie: cind se amesteca in oala, sa nu se sfarime boabele.Se serveste presarata cu marar si patrunjel.


Baked beans with smoked
Preparation time: 1 hour
Ingredients:
300 gr bean, 2-3 tbsp oil 1 onion, smoked (cirnacior, Kaiser, pork or bacon smoked, your choice), Delikat, 3 tablespoons tomato paste
Preparation:
Place the cooked beans, soaked the day before (if not harder soaked in boiling time). After approx. 30 minutes, add the smoked meat (if smoked ham, boil since the beginning). Cut onion solzisori, simmer beans in oil and when it is almost cooked, add onion, oil and broth. After taste, Delikat. Boil until the beans is well cooked, but beware: when stir the pot, not to smash boabele.Se serve sprinkled with dill and parsley.

joi, 26 mai 2011

Game over!

Mă să nu-mi furaţi găinile şi să nu faceţi sex cu ele!

miercuri, 25 mai 2011

Cum işi testează Volkswagen maşinile


Vezi mai multe din Auto, moto pe 220.ro

Mamaliga pentru cubulet:


1. malai extra cernut si dat prin masina de rasnit (o cana de 250g)

2. un varf de cutit cu sofran

3. faina de grau (o lingura de masa)
4. arome (samanta de anason, vanilie)
5. zahar (o lingurita) sau 2 pastile de zaharina
6. apa plata 250g
7. amestecam ingredientele de la punctele 1-5
8. intr-o cratita de tuci fierbem apa pana da in clocot dupa care turnam amestecul fara sa amestecam timp de 7 minute
9. se micsoreaza flacara de fierbere si se amesteca timp de 3 minute
10, se rastoarna mamaliga pe un fund de lemn si se framanta repede dandu-i o forma dreptunghiulara
11. se pune astfel mamaliga intr-un ciorap de bumbac sau in tifon dupa care o introducem intr-o oala mare (4-5kg) in apa clocotita care se va fierbe timp de 40 min. dupa care ea se va ridica la suprafata
12. se scoate din ciorap si se pune la zvantat pe o bucata de carton 
13. dupa racire (4-5ore) se pune intr-o carpa de bumbac si se pune la rece
14. taierea in cubulete se face pe un fund de lemn cu un cutit cu lama subtire unsa cu ulei alimentar
15. cubuletele pot fi insotite pe carlig de viermusi sau rame care dau"miscare"momelii

Ăsta da pescar!


Vezi mai multe din Faze tari pe 220.ro

marți, 24 mai 2011

Ghiveci de legume


Ingrediente ptr.5 porţii:
cartofi 200 g, morcovi 150 g, varzã dulce 200 g, ţelinã rãdãcinã 50 g, ceapã 100 g, ardei gras 150 g, ghiveci conservã 200 g, mazãre conservã 150 g, fasole verde conservã 150 g, pãtrunjel rãdãcinã 100 g, ulei 100 ml, pastã de tomate 50 ml, roşii în bulion 125 g, vin alb ­ 50 ml, boia de ardei dulce 2 g pãtrunjel verde, 1 legãturã sare şi piper dupã gust
Mod de preparare:
Cartofii, morcovii, ţelina şi pãtrunjelul rãdãcinã, se curãţã, se spalã, se taie cuburi. Ceapa se curãţã, se spalã, se taie mãrunt. Ardeiul gras se curãţã de cotor şi seminţe, se spalã, se taie careuri. Varza se curãţã de frunze şi cotor, se spalã, se taie mai mare. Mazãrea şi fasolea verde conservã se scurg de lichid, se trec prin jet de apã rece. Pãtrunjelul verde se spalã, se taie mãrunt. Pasta de tomate se dilueazã în 50 ml apã. Ceapa se înãbuşã în ulei cu apã. În ordinea timpului de fierbere, se înãbuşã legumele: morcovi, ţelinã, pãtrunjel rãdãcinã. Se adaugã cartofii, ardeiul gras, varza şi se lasã în continuare la înãbuşit. Se adaugã apa în completare, iar fierberea se continuã înãbuşit. Când au fiert cartofii, se adaugã pastã de tomate, legumele conservate (mazãre, ghiveci, fasole verde), boia, vin, sare, piper şi se amestecã uşor contunuu. Deasupra se adaugã roşiile în bulion şi se introduce la cuptor pentru 10­-12 minute pentru rumenire. Se serveşte cald sau rece, cu pãtrunjel verde deasupra. Poftă mare!

Vegetable Pot 
Ptr.5 servings Ingredients: 
200 g potatoes, carrots, 150 g, 200 g fresh cabbage, celery root 50 g, 100 g onion, green pepper 150 g, 200 g pot preserves, preserves 150 g peas, canned green beans, 150 g, 100 g parsley root, oil 100 ml, 50 ml tomato paste, 125 g tomatoes, white wine 50 ml, 2 g sweet paprika parsley, 1 bunch salt and pepper to taste 
Preparation: 
Potatoes, carrots, celery and parsley root, clean, wash, cut cubes. Onions are cleaned, washed, cut into small pieces. Bell pepper cored and seeds are clean, wash, cut squares. Cabbage leaves and spine are clean, wash, cut higher. Canned green peas and beans, drain liquid, passing through cold water. Wash the parsley, chop finely. Dilute the tomato paste in 50 ml water. Onions smothered in oil with water. In order of cooking time, it stifles vegetables: carrots, celery, parsley root. Add potatoes, green pepper, cabbage leaves and continue to put down. Add water  In addition, and continue boiling is suppressed. When potatoes are cooked, add tomato paste, canned vegetables (peas, stew, green beans), paprika, wine, salt, pepper and mix gently contunuu. Above add tomatoes and place in oven for 10-12 minutes for browning. Serve hot or cold with fresh parsley on top. Enjoy great! 

luni, 23 mai 2011

Cu lingura de lemn se poate face şi altceva ...


Vezi mai multe din Funny pe 220.ro
Parazitii - Omul din lift

Asculta mai multe audio diverse

Muschi de vită cu ciuperci


Timp de preparare: 1h
Ingrediente pt 6 porţii: muschi de vită - 0,900 gr, ulei de floare - 0,100 ml, unt - 0,100 gr, făină -0,020 gr, pastă de tomate - 0,015 gr, vin roşu - 0,200 ml, vin alb - 0,100 ml, supă de oase -0,200 ml, ciuperci - 0,150 gr, morcovi - 0,030 gr, pătrunjel rădăcină - 0,030 gr, păstârnac - 0,030 gr, ţelina - 0,030 gr, sare - 0,015 gr, piper - 0,002 gr
Mod de preparare:
Muşchiul se curăţă de pieliţe, se spală şi se tranşează după care se dă un praf de sare şi piper , se aşează într-o cratiţă cu uleiul bine încins şi se rumeneşte uşor pe ambele parţi. Separat se încinge untul în care se călesc legumele tăiate potrivit , făina cu pastă de tomate şi vinul alb.Se lasă la fiert 5 minute după care se strecoară şi se toarnă sosul obţinut peste muschi,adăugând ciupercile curaţate,spălate şi tăiate lame. Se introduce muşchiul în cuptorul încins şi se lasa 30 - 35 de minute, înainte de al scoate cu 5 minute adăugăm vinul roşu.Se serveşte cu sosul propriu. Poftă bună!

Fillet of beef with mushrooms
Preparation Time: 1h
Ingredients for 6 servings: beef - 0.900 grams, flower oil - 0.100 ml butter - 0.100 g, -0.020 g flour, tomato paste - 0.015 gr, red wine - 0.200 ml white wine - 0.100 ml broth -0.200 ml bone, mushrooms - 0.150 gr, carrots - 0,030 grams, parsley root - 0,030 grams, parsnips - 0,030 grams, celery - 0,030 g, salt - 0.015 gr, pepper - 0.002 gr
Preparation:
Muscle cleanses the skin, then wash and cut is given a pinch of salt and pepper, place in a well-heated pan with oil and lightly browned on both sides. Separate heats the butter is cut according călesc vegetables, flour, tomato paste and wine alb.Se five minutes left to boil then strain and pour the sauce over the muscle obtained by adding mushrooms, cleaned, washed and cut blades. Place tenderloin in hot oven and leave 30-35 minutes before pulling roşu.Se 5 minutes add wine sauce served with their own. Enjoy your meal!

sâmbătă, 21 mai 2011

Meniu ardelenesc


Ciorba de ciuperci
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
0,5 kg ciuperci , 4 l zeama de carne (supă) , 2-3 morcovi , 1 ţelină , 1 roşie , 1 ardei gras,1ceapă, 1 gălbenuş , smântâna, 2 cuburi Maggi, frunze de leuştean şi de pătrunjel verde,
oţet, piper,6 caţei de usturoi.
Mod de preparare:
Legumele (mai puţin ciupercile) se taie mărunt şi se călesc în puţin ulei. Se adaugă ciupercile spălate ,zeamă de carne ,Maggi , piper şi frunzele de leuştean.Se lasă să fiarbă bine iar la sfârşit se pune mujdeiul, se lasă să fiarbă vreo două clocote şi  adaugăm gălbenuşul amestecat cu smântână şi un polonic de ciorbă fierbinte. Se potriveşte gustul iar la servire se pune pătrunjelul tăiat. Se serveşte cu ardei iute. Poftă bună!


Papricaş ardelenesc de pui
Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
un pui, o legătură pătrunjel, o ceapă, boia, piper, sare, 250 g. smântână, o lingură făină
Mod de preparare:
Se pune ceapa la prăjit, de preferinţă în untură de porc (o lingură). Când devine albicioasă, se adaugă boia şi jumătate de legătură din pătrunjelul spălat şi tăiat. Se pune puiul, tranşat bucăţi şi spălat, se lasă să se înăbuşe sub capac aproximativ 20 min. Se toarnă apă fierbinte peste carne, cât să o acopere, se săreaza şi pipărează. Când e fiartă carnea, se face un sos din faină cu apă, şi se toarnă peste carne, se dau doua-trei clocote. Înainte de a se lua de pe foc, se toarna smântâna frecată cu restul de pătrunjel, amestecându-se uşor.Se serveşte cu mămăliguţă caldă . Poftă mare!

Mushroom Soup
Preparation time: 1 hour
Ingredients: 0.5 kg mushrooms, 4 l meat broth (soup), 2-3 carrots, 1 celery, 1 red, 1 green pepper,1ceapă, 1 egg, cream, 2 Maggi cubes, parsley and lovage leaves green
vinegar, pepper, 6 cloves of garlic.
Preparation:
Vegetables (except mushrooms) and finely chop the călesc oil. Add the washed mushrooms, meat sauce, Maggi, pepper and allow to boil leuştean.Se leaves well and put garlic in the end, leave to boil for a couple of hot and add the yolk mixed with cream and a ladle of hot broth. It suits the taste and the service is put chopped parsley. Serve with hot pepper. Enjoy your meal!


Transylvanian Paprika Chicken
Preparation time: 45 min
Ingredients: a chicken, a link parsley, an onion, paprika, pepper, salt, 250 g sour cream, one tablespoon flour
Preparation:
Place fried onions, preferably in lard (one tablespoon). When it becomes white, add paprika and half the parsley, washed and cut connection. Place chicken pieces cut and washed, allow to suppress under the cover about 20 min. Pour boiling water over the meat, how to cover, salt and pipărează. When meat is cooked, a sauce is made from flour with water and pour over the meat, give two or three boiling. Before you take off the heat, pour the cream rubbed with remaining parsley, stirring uşor.Se served with warm polenta. Enjoy great!

vineri, 20 mai 2011

Reclamă!


Cum se ciocnesc oăle!





Ananas cu pui


Timp de preparare: 3 h20 min
Ingrediente:
1 cutie compot de ananas fara zahar (light), un pui grill (aprox. 1,1 kg), 1 litru de apă, un pahar de vin alb, 1/2 pahar de oţet de vin, sare, coriandru, oregano, dafin, 2 linguri de ulei, piper, boia dulce
Mod de preparare:
Puiul grill se ţine intr-un baiţ format din apă, vin, oţet, sare şi mirodenii timp de 2 ore. Se lasa apoi cateva minute la scurs şi se introduce puiul pe la partea târtitei pe o sticla de bere. Se unge cu amestecul de ulei, piper si boia. Sticla se asaza vertical într-o cratiţă în care se toarnă baiţul. Puiul nu trebuie sa aibă contact cu lichidul. Se pune în cuptorul încălzit la 180 grade şi se coace aprox. 60 min. Din când în când se va unge cu lichidul din cratiţă. Dacă proeminenţele aripilor sau picioarelor au tendinta să se ardă atunci se recomandă înfăşurarea acestora în folie de aluminiu. Compotul de ananas se încălzeşte cu puţin timp inainte de terminarea coacerii. Dupa coacere puiul se scoate de pe sticla. Puiul se serveşte tranşat, iar compotul separat în compotiera. Poftă mare!

Pineapple Chicken
Preparation time: 3 h20 min
Ingredients:
1 can unsweetened pineapple sauce (light), a grilled chicken (approx. 1.1 kg), 1 liter of water, a glass of white wine, 1 / 2 cup wine vinegar, salt, coriander, oregano, bay 2 tablespoons oil, pepper, paprika
Preparation:
Grilled chicken take a form of water stains, wine, vinegar, salt and spices for 2 hours. Leave a few minutes to drain and place the chicken on the side târtitei on a bottle of beer. Brush with oil mixture, pepper and paprika. Glass is placed vertically in a saucepan pour the bytes. Chicken should not have contact with the liquid. Place in oven heated to 180 degrees and bake approx. 60 min. From time to time be lubricated with liquid saucepan. If projections wings or legs tend to burn then recommends wrapping them in aluminum foil. Pineapple compote heat shortly before the end of cooking. After baking the chicken is removed from the glass. Chicken is served sliced ​​and stewed compotiera separately. Enjoy great!

joi, 19 mai 2011

Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns!




Deliciul lui Budha


Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
0,5 kg. ciuperci proaspete (sau 1 conservă), 2 ţeline potrivite, 3 morcovi mari, 1 cutie porumb (sau mazăre), 2-3 ardei graşi, 4-5 cepe potrivite, alune decojite (nesărate), sos de soia, sos de peşte, praf de curry, amidon alimentar, sare, piper alb, negru şi verde - praf, boia de ardei, 2 linguri pasta de tomate (sau 1 pahar suc de roşii)
Mod de preparare:
Ţelina şi morcovul se taie pai, ardeii - carouri mari, ciupercile, dacă sunt mici, se lasă întregi; cele mari - se taie in jumatate. Ceapa se despică în patru (nicidecum mai mărunt). Într-o tigaie adâncă (de preferinţă, teflonată) se călesc în putin ulei morcovul cu ţelina, atât cât să se înmoaie. Se adaugă ciupercile (fierte sau scurse în prealabil), alunele şi porumbul. Se stinge cu 1/2 ceaşcă de apă şi se înăbuşă în continuare, 10-12 min. Apoi se pun ardeii graşi, sarea, piperul şi ceapa, având grijă ca aceasta să nu se sfărâme prea tare în timp ce amestecăm legumele. Tot atunci adăugăm 2-3 linguriţe de amidon, dizolvat în puţină apă rece şi amestecăm bine totul, pâna când în cratiţă se formează un sos vâscos. (Atenţie: ceapa trebuie să se înăbuşe nu mai mult de 4-5 minute, atât cât să se rămână semicrudă. Lasată pe foc mai mult timp, devine fiartă, oferind un gust fad mâncării.) Spre sfârşit, se adaugă sosul de soia şi cel de peşte şi praful de curry, se lasă să dea în clocot şi se ia de pe foc. Fiind o mâncare chinezească, se serveşte cu orez simplu (picant, cu ou, cu mazăre), sos de soia şi sos picant. Sugestie: acest fel se poate prepara şi cu orice fel de carne, tăiată felii subţiri şi înăbuşită, peste care se vor adăuga restul legumelor. Poftă mare!


Buddha's delight
Preparation time: 45 min
Ingredients:
0.5 kg. fresh mushrooms (or 1 canned), 2 celery appropriate, 3 large carrots, 1 can corn (or peas), 2-3 peppers, 4-5 medium onions, peeled peanuts (unsalted), soy sauce, fish sauce, curry powder, food starch, salt, white pepper, black and green - powder, paprika, 2 tablespoons tomato paste (or 1 cup tomato juice)
Preparation:
Celery and carrot cut fries, sweet - big diamonds, mushrooms, if small, leave whole, large - cut in half. Onions are split into four (the slightest way). In a deep skillet (preferably Teflon) is călesc carrot and celery in a little oil, just enough to soften. Add mushrooms (cooked and drained in advance), peanuts and corn. It goes to 1 / 2 cup water and continue to choke, 10-12 min. Then put the sweet peppers, salt, pepper and onions, taking care not to crush it too hard while stir vegetables. All then add 2-3 tablespoons of starch dissolved in a little cold water and mix well everything in saucepan until it forms a viscous sauce. (Note: onions should not stifle more than 4-5 minutes, so as to remain semicrudă. Let the heat longer, is boiled, offering a taste of food fad.) Towards the end, add soy sauce the fish and the curry powder, leave to a boil and remove from heat. Being a Chinese food, served with plain rice (spicy egg, with peas), soy sauce and hot sauce. Hint: this kind can be prepared with any meat, sliced ​​thin and smothered over who will add the remaining vegetables. Enjoy great!

miercuri, 18 mai 2011

Piept de pui cu nuci


Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
2 piepturi de pui prăjite sau făcute pe grill, 2 castraveţi mici, 1 ceapă roşie, 1 pahar nuci 
Sos: 3 linguri sos soia, 1 linguriţă rădăcină ginger răzuită, 1 linguriţă oţet de vin roşu, 1 lingură zahăr, 2 linguri ulei arahide, 1 lingura ulei susan
Mod de preparare:
Carnea prajita se taie in fâsii subţiri şi se pune într-un bol. Castraveţii se spală se taie la capete şi apoi se taie ca şi chibriturile (joulien). Se adaugă la carne. Nucile se rup in bucati destul de mari şi se adaugă la carne şi castraveti. Ingredientele sosului se amesteca se toarnă peste carne. Se amestecă bine totul şi se introduc la frigider. Se serveşte rece. Se poate servi pe o frunză de salată verde şi peste, se poate presăra pătrunjel verde sau frunze de coriandru proaspăt. În plus dacă se doreşte putem utiliza şi bucăţi medii de peşte ton din conservă la realizarea unui “ amestec “ de arome şi gust! Poftă bună!

Chicken with walnuts
Preparation time: 30 min
Ingredients:
2 chicken breasts grilled fried or made​​, 2 small cucumber, 1 red onion, 1 cup nuts
Sauce: 3 tablespoons soy sauce, 1 teaspoon grated ginger root, 1 tablespoon red wine vinegar, 1 tablespoon sugar, 2 tablespoons peanut oil 1 tablespoon sesame oil
Preparation:
Roasted meat cut into thin strips and place in a bowl. Wash cucumbers and cut the ends and then cut that matches (joulien). Add to meat. Nuts are broken into pieces large enough and add to meat and cucumbers. Mix sauce ingredients pour over meat. Mix well and place everything in the refrigerator. Serve chilled. You can serve on a lettuce leaf over, you can sprinkle parsley or fresh coriander leaves. Plus if we want to use and cuts the average canned tuna fish to produce a "mixture" of flavor and taste! Enjoy your meal!

marți, 17 mai 2011

Borş pescăresc ( I )


 Degeaba îi spune lumea „borş“, pentru cã prea rar pescarii Deltei Dunãrii şi cazacii pescari, cum îi numea Sadoveanu, fie ei lipoveni bãrboşi sau haholi ucraineni, fac şi mai ales pun în ciorbã zeamã fermentatã de tãrâţe de grâu. Dar aşa a rãmas din vechime, borş. Deci borş îi spunem şi noi! Dar sunt mai multe borşuri în Deltã: vreo trei cu adevãrat pescãreşti, fãcute de bãrbaţi rãmaşi sã-nnopteze pe grind îngheţat şi pustiu numai cu ce au pescuit, şi cel fãcut de „hazeaicã“ acasã, unde, chiar şi iarna, gãseşti de toate şi din belşug. Noaptea, când pleacã bãrbaţii Deltei la pescuit, nu carã cu ei decât ceva pâine, o ceapã-douã, sare, oţet şi ciuşcã. Prea rar o sã mai uite lipoveanul prin fundul sacului şi un cartof. Dar va şti, în inima plaurului, sã construiascã, ca un arhitect cu inspiraţie divinã, cea mai gustoasã ciorbã de peşte din câte existã şi iese din apã dulce (se aseamãnã cu celebra Bouillabesse du Midi).
Şi când spun peşte, înseamnã tot peştele Deltei, deodatã! Pentru cã, în lipsa zarzavatului şi legumelor, gustul formidabil al ciorbei haholeşti îl dã tocmai varietatea de peşte care se fierbe în ceaun. S-o luãm pe-ndelete. Mai întâi, câteva sfaturi de deschidere. Peştele de borş trebuie sã fie cât mai proaspãt. Viu, ce mai! Apoi, nu-l spãlaţi prea energic. Curãţaţi-i solzii, tãiaţi-1 pe burtã. Scoteţi-i maţele şi alte mãruntaie, fierea mai ales, clãtiţi-1 o datã cu apã curatã şi gata. Mai ales, nu-i scoateţi branhiile şi nici alte „oase amare“. Nu existã nici un
fel de os amar“, chestia e doar o legendã întreţinutã de cei ce sparg fierea din nendemânare (iar gustul bun în borş capul îl dãruieşte, cu generozitate). Deci, ce peşti se pun la borş? Fãrã caracudã, fãrã vãduviţã cu carne roşie (sau mãcar plãticã şi un crap mai mare) ciorba nu e ciorbã. Dar ar fi pãcat sã nu fiarbã împreunã şi un triunghi de rãpitori – un somotei, un şalãu, o ştiucã, – cu ceva albiturã ca batca şi roşioara, un avat şi doi caraşi cu icre cu tot, neapãrat un lin dulceag şi o mreanã finã la carne ca o perversiune tailandezã (fãrã icre, cã dau dureri de cap şi ameţeli). Şi se pun şi vreo doi-trei bibani mai mari, cu lesãtura cãrnii albã, asprã şi sãratã (ştiaţi cã fiecare peşte miroase altfel, are alt gust?) Ştiuca cu miros de iarbã de mare, şi cu gust de migdalã, somnul cu iz şi mai ales gust de castane prãjite, vãduviţa gãlbuie cu parfum afrodisiac, sunt unice, opere dumnezeieşti. Totul se combinã însã în borşul pescãresc ca-ntr-o – sã zic simfonie? S-a tot spus! – adunare splendid democraticã în faţa urnelor de vot pentru a face sã triumfe unica, colosala, inconfundabila voinţã popularã.
• La doi litri de apã se pun o ceapã şi o lingurã rasã de sare.
• Când dã în clocot se pune peştele cât sã-1 acopere zeama, adicã vreo patru cinci chile.
• Dupã douãzeci de minute de la primul clocot se adaugã oţetul, dupã gust (zeama se va albi) şi e gata.
În Deltã borşul se mãnâncã cu un dichis local...Adicã se scoate într-o tavã peştele. Într-o strachinã adâncã se amestecã zeamã din ciorbã, sare şi oţet, se mãrunţeşte ciuşca. În „saramura“ asta acrã se întinde peştele, cu mâinile şi cu picioarele, cu gura, cu ce apuci, cã dac-ai dat o zi întreagã la rame şi ţi-e de ajuns de frig, nu mai stai sã cauţi acolo, între stufuri şi gheţuri, bunele obiceiuri, ci te saturi cum poţi. Şi poţi! Când ţi-e bine şi sãtul eşti, abia atunci pui zeamã şi numai zeamã în blide şi o bei, fierbinte, deasã şi dãtãtoare de viaţã, gândind cã plãcerile lumii sunt puţine şi meritã sã umbli dupã ele, şi în timpuri duşmãnoase şi în locuri depărtate.
Radu Anton Roman – Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti

Fish soup (I) 
Nothing tells the world "soup" because too often anglers fishing the Danube Delta and the Cossacks, as he called Sadoveanu, be they men or haholi Lipovan Ukrainians are mostly put in the soup and juice fermented wheat bran. But that remained of old soup. So call it soup, too! But there are more borşuri ( soup ) Delta: about three really fishery, made the men left to grind the frozen-nnopteze the desert only to have fished, and made the "hazeaicã 'home, where, even in winter, find all and plentiful. At night, when men get out fishing the Delta, not only carry with them some bread, an onion or two, salt, vinegar and ciuşcã. Too often Lippovan gonna look through the bottom and a potato sack. But you know, in the heart plaur to build, as an architect with divine inspiration, the most delicious fish soup, and there is one out of fresh water (it resembles the famous Bouillabesse du Midi). 
And when I say fish means all fish of the Delta, at once! Because, in the absence of vegetables and vegetable soups taste of haholeşti tremendous variety of fish it just gives the cauldron boil. S-a-grab deliberately. First, some tips for opening. The fish soup must be as fresh. Vivid, More! Then do not wash it too vigorously. Clean and scales, a cut on his belly. Lift-and guts and other offal, especially bile, rinse with clean water once 1:01 and ready. Especially, do not remove the gills and any other "bitter bones." There is no bone as bitter "thing is just a legend maintained by those who break nendemânare iron (and taste it gives good head soup, generously). So, what fish to make soup? Without carp, a widow with no red meat (or even higher paid and a carp) soup is not soup. But it would be a pity not to boil together and a triangle of rape - a smolt, a pike, a pike - with some lingerie that Batca and rudd, a rapacious carp and goldfish with two eggs and all, necessarily a smooth, sweet and a fine barbel Meat as a perversion Thai (without eggs that give headaches and dizziness). And place and about two to three higher perch, white flesh with lesãtura, rough and salt (you knew that every fish smells different, tastes different?) Pike Seagrass odor and taste of almonds, sleep with flair and especially taste roasted chestnuts, widow of yellow-flavored aphrodisiac, are unique works of God. All fishermen soup are mixed in as if in one - to say the symphony? It was all he said! - Splendid democratic assembly in the polls to vote to make it unique triumph, huge, unmistakable will of the people. 
• Two liters of water to make an onion and a teaspoon of salt. 
• When you boil the fish as you put a cover-juice, that is about four five keels. 
• After the first twenty minutes of boiling, add vinegar to taste (lemon juice will be white) and ready. 
The Delta is eat borsch with a local ... I mean remove the trimmings in a pan fish. In a deep bowl mix the soup broth, salt and vinegar, ciuşca divide. The "brine" that extends sour fish, hands and feet, mouth, what grasp, that if you gave an entire day at the frames and you're cold enough, not looking to stay there, between stufuri and ice, good habits, but how can you get tired. And you! When you're good and tired, only then and only chicken broth soup dishes and a drink, hot, dense and life-giving, thinking that the world's pleasures are few and worth pursuing them, and hostile times and places apart. 
Radu Anton Roman - Dishes, wines and Romanian traditions

luni, 16 mai 2011

Pădurar maghiar cu talent!



Vezi mai multe din Faze tari pe 220.ro

Plachie bucovineană


Ingrediente:
2 kg peşte ,1 kg ceapã , 100 ml ulei, 1 kg roşii ( bine coapte ), 2-3 ardei graşi, 100 g unt 300 g ciuperci, 5-6 cãţei usturoi, 1 pahar vin dulce, 150g smântânã, sare, piper, boia, pãtrunjel, cimbru
Mod de preprare:
Ceapa se curãţã, se taie peştişori. Peştele se spală şi se curăţă, se taie bucãţi – felii nu prea groase. Ardeii se taie pãtrãţele şi ciupercile feliuţe. Roşiile se taie felii,usturoiul se piseazã pasta. Se încinge ulei şi unt şi se pune ceapã cu ardei la cãlit. Când ceapa s-a muiat niţel, se adaugã peştele, rumenindu-1 uşor pe ambele pãrţi. Apoi se pun la cãlit ciupercile. Ciupercile şi peştele se sting cu vin. În continuare, peştele se sãreazã-pipereazã, se acoperã cu feliile de roşii şi se dã la foc potrivit. Se toacã verdeaţã, se freacã cu usturoi şi boia, apoi şi cu smântânã. Dupã 20 de minute, peştele se unge cu smântânã parfumatã şi se mai lasã în cuptor 15 minute, sã se pătrundă . Se consumă caldă cu puţin vin sec acrişor! Poftă mare!

Platelet Bucovina
Ingredients:
2 kg fish, 1 kg onion, 100 ml oil 1 kg tomatoes (ripe), 2-3 peppers, 100 g butter 300 g mushrooms, 5-6 cloves garlic 1 cup sweet wine, 150g cream, salt, pepper , paprika, parsley, thyme
Preprare mode:
Onions are cleaned, cut fishes. Wash and clean fish, cut pieces - not too thick slices. Squares cut peppers and mushrooms into thin strips. Sliced ​​tomatoes, crush the garlic paste. Heat oil and butter and put to cook with green onion. When the onion has softened a little, add the fish, a light-brown on both sides. Then put the mushrooms to cook. Mushrooms with wine and fish are dying. Next, add salt-pepper fish, cover with tomato slices and gives heat. Chop herbs, rub with garlic and paprika, and then cream. After 20 minutes, the fish is rubbed with scented cream and let the oven 15 minutes to penetrate. It consumes less dry wine sour hot! Enjoy great!

duminică, 15 mai 2011

Macaroane cu cărniţă de vită

Ingrediente ptr.5 porţii



carne de vitã 300 g, macaroane 350 g, unt 75 g, ulei 100 ml, ceapã 50 g, pastã de tomate 100 g, caşcaval 150 g sare şi piper dupã gust ,1 cub Maggi de vitã
Mod de preparare:
Carnea se curãţã, se spalã şi se dã prin maşina de tocat. Ceapa se curãţã, se spalã şi se taie mãrunt. Pasta de tomate se dilueazã în 150 ml apã. Caşcavalul se curãţã de coajã şi se rade. Macaroanele se rup, se introduc în apã clocotitã cu sare şi cubuleţul de Maggi, se fierb, se dã la o parte vasul de pe foc, se lasã 15 minute, se strecoarã şi se trec prin jet de apã rece. Ceapa se înãbuşã în ulei la care adăugăm 150 ml apã, punem carnea tocatã, continuând înãbuşirea încă aprox. 10- 12 minute, apoi se adaugã pastã de tomate. Macaroanele se scurg de apã, se amestecã cu unt topit, se adaugã compoziţia de carne şi sos, sare şi piper. Deasupra, se presarã caşcaval şi se introduc la cuptor pentru 10-­15 minute. Se serveşte cald cu un vinişor alb sec alături! Poftă mare!

Macroane with beef 

Ptr.5 servings Ingredients
300 g beef, macaroni 350 g butter 75 g, 100 ml oil, 50 g onion, tomato paste 100 g, 150 g cheese salt and pepper to taste 1 Maggi cube beef
Preparation:
The meat is clean, rinse and set through the mincer. Onions are clean, wash and chop finely. Tomato paste diluted in 150 ml water. Cheese Peel and laughs. Break the macaroni, place in boiling water with salt and Maggi cubes, boil, it gives the dish some heat, leave for 15 minutes, strain and place it in cold water. Onions smothered in oil to which we add 150 ml water, put the minced meat, still continuing suppression of approx. 10 to 12 minutes, then add tomato paste. Drain pasta, mix with melted butter, add meat and sauce composition, salt and pepper. On top, sprinkle with cheese and place in oven for 10-15 minutes. Serve hot with a dry white veins! Enjoy great!

vineri, 13 mai 2011

Iahnie de fasole cu afumatura


Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
300 gr fasole, 2-3 linguri ulei, 1 ceapa, afumatura (cirnacior, kaiser, ciolan sau costita
afumata, la alegere), delikat, 3 linguri bulion
Mod de preparare:
Se pune la fiert fasolea, inmuiata din ajun (daca nu e inmuiata din timp fierbe mai greu). Dupa aprox. 30 de minute, se adauga afumatura (daca e ciolan afumat, se pune la fiert inca de la inceput). Se taie ceapa solzisori, se caleste in ulei si cind fasolea e aproape fiarta, se adauga ceapa, cu uleiul si cu bulionul. Dupa gust, delikat. Se fierbe pina ce fasolea e bine fiarta, dar atentie: cind se amesteca in oala, sa nu se sfarime boabele.Se serveste presarata cu marar si patrunjel.

Baked beans with smoked
Preparation time: 1 hour
Ingredients:
300 gr bean, 2-3 tbsp oil 1 onion, smoked (cirnacior, Kaiser, pork or bacon
smoked, your choice), Delikat, 3 tablespoons tomato paste
Preparation:
Place the cooked beans, soaked the day before (if not harder soaked in boiling time). After approx. 30 minutes, add the smoked meat (if smoked ham, boil since the beginning). Cut onion solzisori, simmer beans in oil and when it is almost cooked, add onion, oil and broth. After taste, Delikat. Boil until the beans is well cooked, but beware: when stir the pot, not to smash boabele.Se serve sprinkled with dill and parsley.

Arhivă blog