luni, 17 octombrie 2011

Clătite cu ce-o fi!



Oricât vi s-ar pãrea de ciudat, suntem diferiţi de toţi pânã şi în clãtite! Clãtita franţuzeascã e ceva mai casantã şi mai poroasã decât cea mioriticã, nu se poate re-ncãlzi, pentru cã se sparge şi se usucã iascã (crep!). Clãtita ruseascã, blini, este mult mai groasã şi cu compoziţie mai complicate decât a noastrã. Clãtita carpatinã e unicã deci, în simplitatea ei suplã (nu simţiţi, în sfârşit, un fior patriotic? nu vã vine sã vã ridicaţi în picioare şi, cu clãtita fluturând ca o flamurã în gând, în mânã şi în gurã, sã morfoliţi un imn de slavã gliei strãbune şi roditoare?) Trãiascã clãtita Noastrã! 1 ou, 1 lingurã fãinã cu vârf , ulei, 1 praf de sare , 1 pahar cu lapte rece (100 ml).Se amestecã oul cu fãinã,se adaugã laptele şi sarea, şi se bat bine împreunã, lasãm sã respire 1 sfert de orã. O tigaie de tablã, cu coada lungã, se unge cu ulei şi se încinge pe foc iute. Se scurge uleiul într-o cãniţã, sã rãmânã doar o peliculã pe tigaie, se pune iar pe foc. Se agitã pasta (cu polonicul) şi se umple cam o jumãtate de polonic de zeamã la o tigaie de 20-25 cm diametru. Se toarnã şi se joacã pasta pânã acoperã tot fundul tigãii încinse. Când s-a desprins de tablã (o mai ajutãm pe margini) clãtita se întoarce cu un cuţit lat (sau prin aruncare, cine poate). Se lasã sã se rumeneascã pânã joacã-n tigaie şi se varsã în farfurie, unde o aşteaptã lista interminabilã de umpluturi dulci, sãrate, piperate, cu fructe, cu carnate, cu laptate, cu de toate...Poftă mare!
De la Radu Anton Roman citire, Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Pancakes with whatever!
However you might seem strange, different from all up and pancakes! French pancake is slightly more brittle and more porous than the Tracker, you can not re-warm up, because it breaks and dry tinder (crep!). Rinse the Russian Blini, is much thicker and more complicated composition than ours. Carpathian pancake is so unique in its simplicity additional (not feel, finally, a patriotic thrill you will not feel like standing up and waving a banner with the pancake in mind, in your hand and mouth, a hymn to morfoliţi the glory and fertile ancestral land?) live our pancake!
1 egg, 1 tablespoon flour with peak oil, a pinch of salt, 1 cup cold milk (100 ml). Mix egg with flour, add milk and salt, and beat well together, let it breathe a quarter hour. A sheet pan with long tails, grease and oil on the fire heats up quickly. Drain the oil into a cup, to remain only a film on the pan, and put on fire. Shake paste (with ladle) and fill about half a ladle of broth in a pan of 20-25 cm diameter. Pour pasta and play covers all the bottom pan until hot. When separated from the board (one also helps the edges) is back with a knife pancake flat (or throw, who can). Allow to brown up play in the pan and flows into the plate, where the endless list of fillings expect sweet, salty, pepper, fruits, meat, milk, with all ... Enjoy great!
Radu Anton Roman from reading, God rest his soul in peace!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog