luni, 19 septembrie 2011

Praz cu măsline



Arhicunoscutã în toatã Valahia (deşi rimeazã olteneşte), la Turnu-Severin, mâncarea asta de post vãrãtec se face dimpreunã cu un pilaf sârbesc, din cel cu toate legumele şi zarzavaturile lunii tocate.
• 3 tulpini groase de praz • 1 pahar untdelemn
• 3 roşii • 1 ceapã
• 3-4 cãţei de usturoi • 1 legãturã mãrar
• 100 g mãsline negre, zbârcite • sare, piper, boia (dupã gusturi)
• 1 lingurã zeamã de lãmâie (cã merge cu mãsline) sau 1 pãhãrel de
vin alb
• Ceapa, roşiile şi usturoiul se toacã mãrunt
• Ceapa se rumeneşte în ulei, la foc mic
• Când e aurie se adaugã roşiile, usturoiul, papricã, piper
• Se taie prazul îmbucãturi
• Dupã 5 minute de clocote modeste se pune la rumenit şi prazul, se stinge cu o ceaşcã de apã, se lasã sã molcomeascã 1 juma’ de ceas
• Se scot sâmburii (deşi nu e neapãrat nevoie) din mãsline
• Dacã a trecut jumãtate de orã, se pun şi mãslinele la fiert, 5-10 minute, sã se cunoascã cu mâncarea, împreunã cu zeama de lãmâie (sau pãhãruţul de vin)
• Se toacã mãrarul.
• Când e gata se potriveşte de sare şi se presarã mãrar.
Dacã aş fi pus vreo douã trei bucãţi de carne de viţel sau un pui încã de la început, cu ceapa împreunã la prãjit, fiertura ar fi fost straşnicã şi ar fi semãnat a mâncare. Dar şi aşa e bunã, rece, ca o marinatã ce este, cu un Muscat dulce şi înmiresmat de Corcova. Poftă bună!
O reţetă de la Radu Anton Roman, Dumnezeu să-l odihnească!

Leeks with olives:
Well-known all over Wallachia (Oltenia rhymes though) at Turnu-Severin, food that is Văratec post together with a Serbian pilaf from the vegetables and herbs, all chopped month.
• 3 thick stalks scallions • 1 cup oil
• 3 tomatoes • 1 onion
• 3-4 cloves garlic 1 bunch dill •
• 100 g black olives, shriveled • salt, pepper, paprika (after taste)
• 1 tablespoon lemon juice (that goes with olives) or a glass of
white wine
• Onions, tomatoes and finely chop garlic
• brown onions in oil over low heat
• When golden, add tomatoes, garlic, paprika, pepper
• Cut the leek bites
• After 5 minutes put the boiled modest brown and leeks, goes off with a cup of water, allow to molcomeascã a half-hour
• Remove the seeds (although not necessarily need) of olive
• If the last half hour, place and olives to a boil, 5 to 10 minutes, get to know the food, along with lemon juice (or wine pãhãruţul)
• Chop dill.
• When ready to fit the salt and sprinkle dill.
If I put a couple of three pieces of veal or chicken from the outset, together with the fried onion, broth would be fine and should be sown to food. But it is good, cool as a pickle that is sweet and fragrant with the Corcova Muscat. Enjoy your meal!
A recipe from Anton Radu Roman, God rest his soul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog