Ingrediente: 1 kg urzici tinere, 1 pahar cu lapte, 50 g unt + 50 g unt pentru uns tava, 4 linguri fãinã, 4 ouã , 1 ceaşcã orez cu bob lung, 200 g telemea de Brãila ( nu neaparat), piper
Mod de preparare:
Se grijesc bine urzicile, cu apã multã, cã au nisip şi vietãţi, se pun la fiert. Ouãle se bat bine cu fãina, laptele, untul, piperul, pânã se fac pastã şi spumã. Se spalã, se fierbe orezul. S-au muiat urzicile? Se scot, se scurg, se toacã, se amestecã cu orez fiert şi pastã de ouã. Cratiţa se unge bine cu unt, se aştern urzicile cu orez şi pasta, deasupra se rade brânză În cuptorul cu foc mãrunt vor sta o juma’ de orã, sã se-nchege şi sã se aureascã brânza, şi sã aibã berea timp sã se rãceascã sloi!
“ Buruiana lui Marţ, populara denumirea a urzicii, e un aliment fortifiant dupã lunga iarnã, leac pentru vindecarea bolilor. Prin calitãţile sale deosebite (prezenţa perilor urticanţi, rezistenţa la frig şi secetã, apariţia ei concomitent cu topirea zãpezii, valoarea practicã şi terapeuticã) urzica a fost asemuitã cu iutele şi puternicul zeu Marte. Urzica este o plantã sacrã, mâncatã în anumite zile sau perioade ale primãverii: Dochia, Sãptãmâna Patimilor, Sâmbãta Paştelui şi altele. Pentru a fi iuţi şi sãnãtoşi de-a lungul anului, tinerii se sorcovesc cu frunze de urzicã în zilele de Sângiorz, Paşte, Arminden. La fel procedeazã şi feciorul îmbrãcat în crenguţe verzi, reprezentând zeul vegetaţiei în ziua lui de celebrare, de 23 aprilie, care sorcoveşte cu un smoc de urzici prinse în vârful unei prãjini pe cei adunaţi în jurul sãu. Local, prima mâncare a urzicilor era însofitã de o formulã magicã: „Atunci sã mã doarã în pântece, când va face femeia mânz şi iapa copil!“ (dupã Ion Ghinoiu – „Obiceiuri populare de peste an“)
Bucate,vinuri şi obiceiuri româneşti- Radu Anton Roman
1998 Editura PAIDEIA
Nettle in the oven:
Ingredients: 1 kg young nettles, a glass of milk + 50 g butter 50 g butter greased pan, 4 tablespoons flour, 4 eggs, 1 cup long grain rice, 200 g cottage Braila (not necessarily), pepper
Preparation:
Good care that nettles, with plenty of water, sand and creatures that have, boil. Beat eggs with flour, milk, butter, pepper paste and foam are made up. Wash, boil rice. Were soaked nettles? Remove, drain, chop, mix paste with boiled rice and eggs. Grease pan well with butter, rice and pasta with nettles lie, shave cheese over the oven will be a small fire half an hour to knit is to be aureascã-cheese, and have time to cool beer icicle!
"Weed Tuesday, the popular name of nettles, is invigorating after a long winter food, medicine to cure diseases. By his outstanding qualities (presence of Urtica bristles, resistance to cold and drought, while its appearance snowmelt, practical and therapeutic value) has been likened to bite quickly and mighty god Mars. Nettle is a sacred plant, eaten on certain days or periods of spring: Dochia Passion Week, Saturday Easter and others. To be quick and healthy throughout the year, young nettle leaves the Sorcerer with the Sangiorz days, Easter, maypole. Just proceed and son dressed in green twigs, vegetation god representing the day of the celebration, 23 April, with a tuft of nettles sorcoveşte caught in a drill on top of those gathered around him. Local însofitã first meal of nettle was a magic formula: "Where to hurt in the womb, when she will foal and mare child" (after John Ghinoiu - Popular Traditions of the year)
Dishes, wines and Romanian traditions, Radu Anton Roman
1998 Paideia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu