vineri, 22 aprilie 2011

Cozonac cu nucă sau cu mac:


Rãspândit în toatã România, dar mai des întâlnit în Ardealul central, cozonacul
umplut e o sãrbãtoare el însuşi.
Aluat:
• 1 kg fãinã • 8 gãlbenuşuri • 1 ceaşcã zahãr
• 2 linguri untdelemn • 50-60 g drojdie • 1 lingurã rom
• 1 linguriţã rasã de sare • zahãr vanilat • 3 ceşti lapte
• 1 pachet unt + 50 g pentru uns tãvile
• 2 linguri coajã rasã de lãmâie şi portocalã (proaspete)
Plãmãdealã:
• Se desfac 3 linguri de fãinã într-un pahar cu lapte clocotit; dupã ce
s-a rãcit, se adaugã drojdia şi o linguriţã de zahãr şi se amestecã pastã
• Se lasã sã creascã la cald, 1 sfert de orã şi mai bine, pânã-şi dubleazã
volumul
• Se separã gãlbenuşurile, se freacã întâi cu sare, apoi cu zahãr, coajã de
citrice, zahãr vanilat, rom, untdelemn şi o jumãtate de pachet de unt
(topit)
• Se toarnã maiaua peste toate astea, se adaugã şi laptele, cãlduţ, şi iar se
amestecã
• Se pune la treabã şi restul de fãinã, frãmântându-se cam 1 jumãtate de
orã, pânã se desprinde aluatul de mânã
• Se adaugã şi untul rãmas, tot topit
• Acum aluatul nu se mai frãmântã, ci se tot împãtureşte, sã adune aer,
pânã s-a încorporat tot untul
• Se lasã sã creascã la cald, o juma’ de orã, pânã se ridicã o datã cât a fost
Umpluturã:
I. • 8 albuşuri • 400 g zahãr • 2 linguri rom
• 300 g miez de nucã mãcinatã
• Se bat spumã tare albuşurile
• Se combinã cu zahãr şi rom şi se bat pânã se-ntãresc iar
• Se amestecã şi cu miez de nucã

II • 400 g seminţe de mac • 1,5 litri lapte • 4 linguri pesmet
• 1 pachet de unt • zahãr vanilat
• Macul se spalã în mai multe ape reci apoi se opãreşte şi se lasã în apã
caldã sã se-nmoaie
• Se scurge, se piseazã bine şi se pune la fier cu lapte, zahãr şi pesmet,
pânã se leagã pastã
• Se adaugã untul, se lasã sã se rãceascã
Cozonac:
• Se împarte aluatul în 4, se întind foi dreptunghiulare, cât tava
• Se ung tãvile (formele) cu unt
• Se întinde umpluturã pe fiecare foaie, se ruleazã şi se rãstoarnã în
forme
• Se mai lasã sã creascã 1 sfert de orã şi se dau la cuptor încins, pe foc
potrivit, 1 orã (dacã, dupã 1 jumãtate de orã, s-a şi rumenit, se acoperã
cozonacul cu o foaie de hârtie)

Cake with walnut or poppy:
Spread all over Romania, but most common in central Transylvania, cake
is a celebration filled with himself.
Dough:
• 1 kg flour • 8 egg yolks • 1 cup sugar
• 2 tablespoons olive oil • 50-60 g yeast • 1 tablespoon rum
• 1 teaspoon salt • sugar • 3 cups vanilla milk
• 1 Package + 50 g butter greased trays
• 2 tablespoons lemon zest and orange (fresh)
Dough:
• Loosen the 3 tablespoons of flour in a glass of hot milk, after
has cooled, add yeast and a teaspoon of sugar and mix paste
• Allow to grow hot, a quarter of an hour and better, and doubled-up
volume
• Separate the yolks, rub with salt first, then sugar, zest
citrus, vanilla sugar, rum, oil and half a packet of butter
(Melted)
• Pour yeast over all this, add the milk so warm, and again
mix
• Place the remaining flour to work by mental about a half
minutes, until dough off hand
• Add the remaining butter, melted all
• Now knead the dough no longer, but still wrapped, to collect air
until all butter has been incorporated
• Allow to grow hot, a half an hour, until it raises once it has been
Filling:
I. • 8 • whites • 400 g sugar 2 tablespoons rum
• 300 g milled nutmeg
• Beat the egg whites hard foam
• Combine with sugar and rum and beat until it-and Ntare
• Mix and walnuts

II • 400 g • 1.5-liter poppy seed milk • 4 tablespoons breadcrumbs
• butter • 1 package vanilla sugar
• Poppy rinse in cold water and then more and allow the water scald
to warm-nmoaie
• Drain, crush well and make iron with milk, sugar and breadcrumbs
paste until it connects
• Add butter, allow to cool
Cake:
• Divide the dough into four, spread sheets rectangular tray as
• Grease trays (forms) butter
• Spread the filling on each sheet, roll and invert
forms
• May be allowed to grow a quarter of an hour and bake hot, on fire
appropriate, a time (if, after a half hour to and browned, cover
cake with a sheet of paper)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog