sâmbătă, 9 iulie 2011

Puiul Marengo și Napoleon



Marengo este numele unui oraș din sudul orașului Torino, unde Napoleon a învins austriecii pe 14 iunie 1800 în bătălia cu acelși nume: Bătălia de la Marengo. Această luptă a dat și numele unui fel de mâncare devenit celebru apoi, mâncare gătită pe câmpul de luptă de către Dunand, bucătarul lui Napoleon. Napoleon, care înainte de lupte nu mânca nimic i-a cerut lui Dunand, după bătălie, să-i pregătească o cină, acesta disperat că nu avea decât 3 ouă, câteva roșii, vreo 6 raci, 1 pui și câțiva căței de usturoi a combinat puiul cu racii și folosind de asemenea și rația lui de pâine pe care a prăjit-o în tigaie cu ouă , usturoi și roșii la care a adăugat și puțin coniac amestecat cu apă. Napoleon a fost foarte mulțumit de acestă mâncare și i-a ordont lui Dunand ca după fiecare bătălie să-i gătească acest fel de mâncare. Apoi rețeta a mai evoluat până în zilele noastre, îsuși Dunand ca un bucătar priceput ce era a înlocuit coniacul cu vin alb și racii cu ciuperci dar Napoleon fiind superstițios de felul său și convins că asta aduce ghinion a trimis mâncarea înapoi, furios și a cerut ca racii să nu lipsească din mâcarea lui!

Ingrediente ptr.4 porții:
-1 pui cam de 1,5 kg
-3 linguri de ulei de măsline
- 5 roșii, decojite
- 1 cană vin alb
- ½ supă de carne sau un cub de Maggi de pui
- 1 cățel de usturoi
- 6 ouă prăjite
- 12 raci fierți în vin alb
- 6 bucăți pâine prăită în ulei
- sare și piper după gust
- pătrujel verde tocat fin
Mod de preparare:
Spălăm puiul bine și îl tranșăm în 6 bucăți. Luăm o cratiță destul de mare încât să putem prăji crnea de pui în ulei la foc puternic! Adăugăm sare și piper și-l lăsăm să se frigă bine până se face maro la culoare. Când este bine fript se scoate din cratiță și se păstrează la cald deoparte. Adăugăm peste uleiul unde am fript puiul supa de carne, roșiile tocate, vinul alb și usturoiul, amestecăm și lăsăm la foc redus să scadă puțin supa de carne. Adăugăm din nou bucățile de pui pe care le amestecăm în acest sos cam 4-5 minute. Apoi montăm pe farfurie totul în felul acesta: un rac, o bucățică de pui, o bucățică de pâine prăjită sprijinită pe un ou prăjit și presărăm pătrunjel verde peste pui din belșug. Acesta era mâncarea preferată de Napoleon 
după bătălie!

Chicken Marengo and Napoleon

Marengo is the name of a town south of Turin, where Napoleon defeated austiecii on June 14, 1800 in the battle with lock-name: Battle of Marengo. This battle gave the name of a dish made famous then cooked food on the battlefield by Dunand, Napoleon's chef. Napoleon, who did not eat anything before the fight he asked Dunand to prepare dinner, it was only desperation that 3ouă, some red, some six crayfish, a few cloves of garlic chicken and chicken combined with cool and using the ration of bread also which she fried it in pan with eggs, garlic and tomatoes added to it and a little brandy mixed with water. Napoleon was very pleased with this food and he's ordont Dunand that after every battle and to cook this dish. Then the recipe has evolved to this day,  Dunand as a skilled cook who had replaced the white wine and brandy with mushrooms but Napoleon is cool with the way his superstitious and believe that bad luck that sent food back, angry and asked as not to deprive the poor of his truck!

Ptr.4 servings Ingredients:
-1 Chicken about 1.5 kg
-3 Tablespoons olive oil
- 5 tomatoes, peeled
- 1 cup white wine
- ½ broth or chicken cube Maggi
- 1 clove garlic
- 6 eggs fried
- 12 crayfish boiled in white wine
- 6 pieces bread in oil prăită
- Salt and pepper to taste
- Finely chopped green pătrujel
Preparation:
Wash chicken well and we installment in 6 pieces. We take a saucepan large enough to be able to fry chicken in oil Crne strong fire! Add salt and pepper and leave to roast it well until the color is brown. When well fried remove from pan and keep warm side. Add the fried chicken over oil where I broth, chopped tomatoes, white wine and garlic, stir and let it fire reduced to decrease less broth. Add the chicken pieces again they mix in the sauce about 4-5 minutes. Then mounted on the plate it this way: a crab, a piece of chicken, a piece of toast supported by a fried egg and sprinkle parsley over the chicken in abundance. This was the favorite food of Napoleon after the battle!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog