miercuri, 2 februarie 2011

Pescuitul la “maţe negre”:


(Scobarul)

Unii dintre voi o să ziceţi că-s nebun;cum să pescuieşti la maţe negre?

"Maţe negre" este denumirea populară a scobarului, i se spune "maţe negre" din cauza interiorului negru al abdomenului,interior care face ca unele gospodine să evite acest peşte deşi se curaţă foarte uşor. Scobarul are o carne albă delicioasă şi foarte sănătoasa!

Scobarul este un peşte al apelor reci,nemâloase,pietroase chiar.Se deplasează în bancuri şi îi plac apele de confluenţă, dintre ape.

Scobarul de felul lui e un peşte suspicios, greu de prins. Prefera ca hrana algele de pe pietre pe care le desprinde prin muşcare cu maxilarul superior mult mai proeminent decât la alţi peşti.Poate fi momit de pescari cu:larve de libelula,râme roşii de bălegar subţiri,mămăligă,cocă de pâine frământată cu brânză topită,macaroane etc.
Nădirea dă rezultate bune şi se face in amonte de locul în care pescuim.
Scobarul se dă de gol in apă datorită stralucirii solzilor laterali. Acolo unde am prins un scobar trebuie insistat deoarece mai sunt exemplare prin prisma faptului ca umblă în "cârduri".
Muşcătura scobarului este ferma vara si trebuie înţepat imediat. Iarna se schimbă modul, la orice mişcare suspectă a plutei se înţeapă!
Scobarul luptă destul de puternic atunci când este capturat de acea trebuie avut grijă la montura folosită!
Este peştele care însoţeşte pescarul iarna şi cauza care-l determină pe acesta să-şi părăsească "liniştea şi căldura conjugală"!E un peşte frumos, deci nu-l exterminaţi!

Scobar cu saramură picantă de legume

Timp de preparare: 45 min

Ingrediente:

5-6 scobari mai mărişori (400-500gr.-buc.), 5-6 roşii, 2 cepe, 1 ţelina cu frunze, 2-3 morcovi, 2-3 ardei graşi, 2-3 ardei capia roşii, 2-3 ardei iuţi, 1 pahar de vin alb, 100 ml ulei, 2 legaturi de mărar şi pătrunjel, 1 pahar de făina, 2 linguri de condiment de peşte, 1-2 căpăţâni de usturoi, o lingură de piper măcinat, sare

Mod de preparare:

Se amestecă făina cu condimentul de peşte, sare si piper. Scobarii se eviscerează şi se curaţă de solzi, apoi se crestează transversal cu cuţitul pe şira până la burtă şi apoi pe coadă cam 1-2 mm până la os, Se tăvălesc bine scobarii prin făina amestecată în prealabil cu cele două linguriţe de condiment de peşte, ca să se pătrundă prin toate crestăturile şi se pune la prajit in uleiul bine incins. Până se prăjesc scobarii, tocăm toate zarzavaturile marunt . Scoatem peştele şi călim în uleiul rămas zarzavatul până devine “sticlos” ca aspect!Adaugăm şi vinul peste zaravatul călit. Adăugăm usturoiul şi verdeaţa,piperul şi sarea! Se serveşte neaparat cu mămăliga, iar saramura care rămâne, dacă rămâne, se poate pune pe felii de pâine.

Poftă bună!

Broad snout with brine spicy vegetables Preparation time: 45 min

Ingredients:

Marissa broad snout May 5-6 (400-500gr.-pc.), 5-6 tomatoes, two onions, a celery with leaves, 2-3 carrots, 2-3 peppers, red pimiento peppers 2-3, 2-3 chillies, one glass of white wine, 100 ml oil 2 bunch dill and parsley, 1 cup flour, 2 tablespoons of seasoning fish, 1-2 head garlic, one tablespoon ground pepper, salt

Preparation:

Mix flour with fish spice, salt and pepper. Fish cut and cleans the scales, then spinal cut Cross knife to the belly and then the tail about 1-2 mm to the bone, through the welter scobarii flour well mixed with two teaspoons of spice fish As to penetrate through all the notches and make better fried in hot oil. By fish fry, cut all vegetables finely. Calima out fish and vegetables in remaining oil until it becomes "glassy" appearance! Add the garlic and the herbs, pepper and salt! Serve with polenta necessarily and brine that remains, if remains can be placed on slices of bread. Enjoy your meal!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog