duminică, 28 august 2011

Crap rasol



1 crap cam de 1,5 kg, ceapă, zarzavat de supă, 1 păhărel de oţet, 2 l apă, 1 frunză de dafin, sare, 5 boabe piper.
Se curăţă peştele de solzi şi se scoate cu grijă osul amar de la cap, care amăreşte peştele la fiert. Se curăţă înăuntru şi se spală. În vasul special de fiert peştele, se fierb un morcov tăiat felii, o ceapă, o rădăcină subţire de pătrunjel,    câteva felii de cartofi, o frunză de dafin, sare şi câteva boabe de piper. Peştele capătă un gust deosebit dacă se adaugă la fiert oţet sau vin alb. Înainte de a pune peştele la fiert, se opăreşte cu 4 — 5 linguri de oţet, ca să păstreze culoarea albăstruie a pieliţei. Acest oţet se poate adăuga apoi la fiert. După ce a fiert zarzavatul, se trage cratiţa la o parte, se aşază peştele pe grătarul vasului şi se lasă în apă. În momentul când se pune peştele la fiert, apa nu trebuie să mai fiarbă, deoarece dacă peştele este cuprins  brusc de o căldură prea mare, pielea se strânge şi carnea se desface. Numai atunci când există o îndoială asupra  prospeţimii peştelui, acesta se pune la fiert direct în apă clocotită. Timpul cât se ţine peştele la fiert depinde de mărimea lui. Se cunoaşte dacă este gata atunci când, trăgând de o aripioară, se desprinde uşor. Peştele rasol servit rece se lasă să se răcească în apă. Se scoate apoi cu grătarul, se aşază cu grijă pe o farfurie lungă, ca să nu se sfărâme, şi se garniseşte împrejur cu zarzavatul fiert şi cu frunze verzi de pătrunjel sau cu felii de lămâie. Se serveşte cu maioneză . Se poate servi şi cald cu unt.

Boiled carp
A crap about 1.5 kg, onions, vegetable soup, a glass of vinegar, 2 l water, 1 bay leaf, salt, pepper berries 5.
Clean the fish scales and bones carefully remove the bitter end, which amăreşte fish boil. Clean and wash the inside. The special dish of boiled fish, boil sliced ​​a carrot, an onion, a thin root of parsley, a few slices of potatoes, a bay leaf, salt and some pepper. Fish gets a taste if you add vinegar or white wine to boil. Before putting the fish to boil, scald it with 4-5 tablespoons of vinegar to keep the skin bluish color. This can then add vinegar to boil. After cooking vegetables, pot comes to a party, place fish on grill and allow the water vessel. When you put the cooked fish, you should not boil water, as if suddenly a fish is included too much heat, skin tighten and loosen the meat. Only when there is doubt about the freshness of the fish, boil it directly into boiling water. The time to take the fish to boil depends on its size. It is unknown whether it is ready when pulling a flap is slightly off. Boiled fish served cold water allow to cool. Remove and then grill, place carefully on a long plate, not to be broken, and boiled vegetables seasoned with round green leaves and parsley or lemon slices. Serve with mayonnaise. Can serve warm with butter.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog