Bucătăria chineză, cu tradiția ei multi-milenară, este considerată, pe bună dreptate, printre cele mai bune și rafinate din lume. Chinezii au un deosebit și profund respect pentru produsele alimentare. Un proverb chinez spune: „ este mai bine ca un om să aștepte să-i gătești tu mâncarea, decât să îl aștepte mâncarea gătită pe el”! Foarte adevărat deorece mâncarea chinezească se bazează pe produsele proaspete combinate cu ingrediente armonic utilizate. China este o țară foarte populată, dieta ei este bazată pe orez, paste, legume, acestea fiind baza. Carnea fiind mai scumpă este utilizată în mai puțină măsură ori cantitate. Bucătăria chineză poate fi împărțită în patru mari categorii : de Nord, Sud, Est și Vest, cea mai cunoscută de occidentali fiind cea cantoneză.
Carne de porc în sos dulce și acru:
Ingrediente ptr. 6 porții:
- 1,2 kg. cotlet de porc, tocată
- 1 linguriță de sare
- 1 lingură amidon de porumb
- 6 linguri ulei vegetal
- 3 ardei grași tocați mărunt
- 2 buc. Praz (tăiat în felii de 2 cm.)
- 6 felii de ananas din conservă tocat mărunt
Pentru sos:
- 4 linguri de zahăr
- 2 linguri de amidon dizolvat în 8 linguri de apă
- 4 linguri de oțet roșu de vin
- 4 linguri suc de ananas
- 4 linguri sos de soia
- 4 linguri de sherry
- 1 lingură de ulei vegetal
Mod de preparare:
Mai întâi pregătim sosul! Luăm o tigaie o ungem cu uleiul vegetal și turnăm în ea toate ingredientele mai sus enumerate, pe care le amestecăm la foc mic până se îngroașă. Tăiem sosul în formă de cuburi (aprox.2 cm.) și amestecăm cu amidonul de porumb și sare astfel încât totul din tigaie să fie acoperit. Bun punem totul deoparte! Luăm o cratiță ( Wok la chinezi )punem 4 linguri de ulei și prăjim carnea, amestecând constant timp de 7-8 minute până carnea este bine prăjită. O scotem din cratiță într-o farfurie și în cratița unde am fript carnea mai punem 2 linguri de ulei și călim apoi ardeiul gras (tăiat cubulețe mărunt) și prazul feliat la 2 cm. Aproximativ 5 minute durează asta, scădem puțin focul și adăugăm în cratiță peste ardei și praz ananasul, amestecăm puțin și turnăm imediat sosul mai înainte pregătit. Amestecăm frumos totul și ridicăm din nou puțin focul și adăugăm carnea de porc. Amestecăm bine și servim imediat! Un pahar de rachiu de orez merge minunat ca deschidere la acest minunat fel!
Chinese cuisine:
Chinese cuisine, with its multi-millennial tradition, is regarded, rightly, the best and finest in the world. The Chinese have a great and deep respect for food. A Chinese proverb says: "It is better for a man to expect them to cook you food, than to wait for food cooked on it!" Very true because the Chinese food relies on fresh ingredients combined with harmonic used. China is a very populated country, her diet is based on rice, pasta, vegetables, which are based. Meat being used in less expensive measures or quantity. Chinese cuisine can be divided into four categories: North, South, East and West, best known by Westerners as the Cantonese.
Pork in sweet and sour sauce:
Ingredients ptr. 6 servings:
- 1.2 kg. pork chop, minced
- 1 teaspoon salt
- 1 tablespoon cornstarch
- 6 tablespoons vegetable oil
- 3 finely chopped peppers
- 2 pcs. Leek (cut into slices 2 cm.)
- 6 slices canned pineapple chopped
For the sauce:
- 4 tablespoons sugar
- 2 tablespoons of starch dissolved in 8 tablespoons water
- 4 tablespoons red wine vinegar
- 4 tablespoons pineapple juice
- 4 tablespoons soy sauce
- 4 tablespoons sherry
- 1 tablespoon vegetable oil
Preparation:
First prepare the sauce! Take a pan with vegetable oil and pour ungem in it all the ingredients listed above, that mix over low heat until thick. Cut the sauce in the form of cubes (aprox.2 cm.) And mixed with cornstarch and salt in pan so that everything we put everything aside to be acoperit.Bun! We take a saucepan (in Chinese Wok) put 4 tablespoons oil and fry the meat, stirring constantly for 7-8 minutes until meat is well roasted. One out of the saucepan in a bowl and pot roast beef in May where I put 2 tablespoons of oil and Calima then pepper (diced small) sliced leeks and 2 cm. It takes about 5 minutes, subtract and add to saucepan least fire over peppers and leeks pineapples, chew a little and immediately pour the sauce prepared above. Mix everything well and rise again less fire and add pork. Mix well and serve immediately! A glass of brandy rice goes great for opening this wonderful way!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu