sâmbătă, 28 mai 2011

Câteva nade şi momeli (reluare)



1. Una din momelile nelipsite pescarilor de crap, caras si alti pesti nerapitori este mamaliga. Aceasta de multe ori ne influenteza rezultatele partidei de pescuit prin doua aspecte: daca este atractiva pentru pesti si daca este suficient de tare sa nu cada din ac. În continuare va prezentam o reteta pe care numai pescarii in vârsta o cunosc. Aceasta momeala este botezata: mingea de mamaliga. Denumirea vine de la formatul pe care il are aceasta momeala. Materialul folosit pentru aceasta momeala este urmatorul:
Faina de malai - 2-3 cani de ceai data prin sita;
Faina alba - 1 cana (pentru intarirea continutului);
Usturoi - 2-3 catei (pentru aroma);

Se incalzeste apa calda intr-un vas separat timp de 5-6 min. Intre timp amestecam faina de malai cu faina alba iar dupa aceea cu apa calda. Continutul se amesteca pana se ingroasa. Apoi se framanta bine pana incepe sa se intareasca putin. Se formeaza bucati cat degetul aratator (in forma de nutli) dupa care se pun intr-un alt vas de 5-6 l, in care se afla usturoiul presat, lasandu-se la fiert pana da un clocot. Intre timp se amesteca cu lingura gaurita pentru a se evita prinderea de vas. Dupa clocot se scot afara si se aseaza pe o tava sau intr-un vas de unde se ia fiecare bucata si se preseaza pe docul de lemn cu o furculita. Dupa presarea a doua sau trei bucati se omogenizeaza in palme, obtinandu-se o minge la o dimensiune putin mai mare decat bila de ping-pong. Dupa omogenizarea si formarea tuturor bucatilor se introduc din nou in vasul in care au fiert si se lasa pe foc incet pana la 2-3 clocote iar apoi se stinge focul, se ia vasul si se introduce apa rece pana se ajunge la racirea intregului continut. Este recomandabil sa nu se scoata momeala din vas pana nu se raceste complet. Dupa racire se ia continutul si se impacheteaza intr-un prosop de bucatarie, in care se va tine pana la folosire. Verificarea reusitei prepararii continutului se face in felul urmator: dupa 1-2 ore se ia o minge de mamaliga si se arunca, cu forta, in podea (ciment, gresie etc.). Daca sare inapoi, ati reusit realizarea acestei retete destul de migaloase. Aceasta momeala se poate utiliza si la arici sub diferite forme: para, creasta de cocos (depinde de nr. de carlige), minge si cub.

Râma

Rimele sunt cele mai raspindite si preferate dintre momelile vii fiind eficiente la pescuitul majoritatii pestilor din tara noastra.
In functie de mediul in care traiesc, rimele pot avea culori si dimensiuni diverse.
Pentru pescuitul somnului, al pestilor de dimensiuni mari in general, este indicata rima de pamint care este mai mare si de culoare alb - rozalie. Exemplarele mari pot depasi 10 cm.
Rimele de balegar sunt mai eficiente in cazul pestilor medii dar si mai mari si au dimensiuni mai mici; coloarea acestora este maro-rosiatica.
Este recomandabil ca acestea sa nu fie introduse in carlig incepind cu capul - acesta fiind mai mobil iar rima ramine un timp mai indelungat vie.

Viermusi (Kenti):
Viermusii de carne reprezinta una dintre cele mai atractive momeli pentru pescuitul in balti; este eficienta pentru pesti pasnici in special. Pentru a avea niste viermusi buni trebuie sa avem in vedere ca acestia sa fie prospeti altfel ne trezim la balta cu muste. Viermusii tineri (prospeti) prezinta in abdomen o pata intunecata. Sunt de preferat viermusii mari care se vor pastra in frigider, in cutii inchise - prevazute cu gauri mici de aerisire - in care vom pune putin malai.

Boabe de porumb:
Porumbul nou, cel alimentar, cu lapte sau porumbul fiert si conservat cu aroma de vanilie,anason etc. este o momeala foarte frecvent utilizata la pescuitul carasului, platica sau altor specii de pesti pasnici fiind nelipsit la pescuitul crapului. Conform statisticilor, porumbul reprezinta cea mai eficienta momeala si nada pentru pescuitul crapului fiind la indemina oricui si la pret foarte scazut.

Momeala
Pescarii in varsta folosesc destul de des acesta momeala, ieftina si usor de preparat, cu care captureaza scobarul. In cele ce urmeaza va prezentam o reteta simpla de preparare a momelii pentru scobar:
Se cumpara splina de porc (in cantitate de 1 kg).
Se macina prin masina de tocat carne de 2 ori, ca sa fie cat mai fina.
Se amesteca cu faina de malai, pana se face o pasta omogena si elastica.
Imediat dupa omogenizare se poate pune pe naditor sau se poate utiliza a doua zi, cu conditia sa fie pusa la rece, in frigider.


Nade si momeli--Pentru a avea reusita unei partide de pescuit, pe langa dotarea tehnica adecvata, pregatirea unei nade potrivite, in functie de specia cautata, de tipul bazinului, de anotimp, are o mare importanta. Prin nadire ne propunem sa stimulam apetitul pestilor, sa-i ademenim si mai ales sa-i mentinem la locul de pescuit, fara insa sa-i hranim. Ideea este sa introducem in apa substante apetisante in particule fine care sa se disperseze rapid si sa le placa speciilor urmarite de noi. Vederea este mai putin importanta.
Nu vom nadi oriunde si oricum, pentru ca fundurile apelor adanci, namoloase pline cu vegetatie, sunt adevarate hauri, mai ales pentru nada grea. Bucatile de nada trebuie sa fie aruncate dupa ce sondam cu grija fundul apei stabilind natura sa. Vom cauta sa stabilim cu atentie treptele de nivel, adancimea, viteza curentului, claritatea apei, directia vantului. Acest sondaj se realizeaza cu montajul prezentat la CRAP cu ajutorul sondei din trusa oricarui crapist. Vom depista eventualele ierburi aflate pe fund, pe care vom cauta sa le indepartam. Inmuierea nadei are o importanta deosebita: nada grea, compacta, va trebui sa se desfaca lent pe fund in timp ce o nada usoara de apel, se va desface rapid mentinand un nor in curent. Mare atentie vom acorda frecventei de aruncare: se poate intampla sa suprasaturam pestii. Nada de fund ce ramane compacta in ape fara curent, va fi alternata cu"nucile"din nada usoara. Doua - trei aruncari fara muscaturi si dupa fiecare captura.
Succesul unei partide sta si in felul cum alegem vadul de pescuit. Un asemenea loc este un gropan, un sant natural sau artificial, un culoar sau un ochi in mijlocul unei vegetatii abundente, un cot linistit de ape, portiuni de teren in aval de poduri sau alte constructii hidro. Cel mai des intalnit caz este acela de amenajare a unui vad in mijlocul unei vegetatii acvatice. Cu o toporisca sau cu o secera vom taia un culoar de 8 m avand grija sa purtam manusi de panza, altfel trestia plesnita va taia mana. Inlaturarea bradisului se va realiza cu o grapa de 1 m latime legata cu o funie si tractata eventual cu masina.

NADE:
Ingrediente vegetale:
- Faina de orez, porumb, arahide; (faina de orez naste un nor de particule de culoare albicioasa vizibil de la distanta)
- Pesmet, biscuiti macinati sau zdrobiti;
- Seminte de canepa prajite si macinate; (este cel mai folosit element datorita continutului mare in substante uleioase)
- Paine inmuiata, arpacas fiert, boabe de porumb in lapte, cartofi fierti, cuburi pentru crap;
- Turta de canepa sau floarea soarelui; (tine foarte mult in apa, atragand pestii cu substantele uleioase degajate)
- Pudra de ou formata din deshidratarea oualelor si transformarea lor in pudra.

Ingrediente de apel:
- Nada inmuiata in ulei de canepa (sau in ulei de gatit); se dizolva mai lent decat inmuiata in apa; se poate adauga sirop de zahar in ulei;
- Argila cernuta si caolinul care leaga si ingreuneaza nada.

Ingrediente animale:
- Faina de carne, obtinuta prin deshidratare;
- Sangele, pentru toamna si primavara, mai ales cel pudra;
- Ramele taiate sau strivite in bucatele formeaza un suc foarte atractiv;
- Larvele de chiromonide sunt irezistibile;
- Viermusii - mai ales cei rosii.

Condimente si conservanti:
- O cantitate mica de cafea solubila sau naturala, anason, coriandru, stimuleaza pestii;
- O cantitate mica de bicarbonat de sodiu sau de pudra de aloe conserva nada iar prin proprietatile lor laxative evita saturarea pestilor;

Ingrediente vehiculante:
- Daca pe balta inoata gaste sau rate, e un semnal ca locul este nadit. Pestii vor manca excrementele pasarilor in componenta carora sunt furaje nedigerabile. Le vom strange de pe mal si le vom introduce in nada;
- Laptele praf, praful de inghetata de vanilie, capsuni, etc. amestecat in nada atrage pestii de la mare distanta.

RETETA 1:
- Fasole fiarta si colorata cu sofran;
- Mazare fiarta;
- Porumb fiert decojit;
- Grau fiert pudrat cu zahar vanilat;
- Cubulete de mamaliga inmuiate in miere de albine si lapte praf;
- Cubulete de cartofi tavalite prin praf de inghetata de vanilie, capsuni sau banane;
- Spaghete fierte si taiate marunt, de marimea viermusilor;
- Orez fiert si colorat cu sofran;
- Macaroane fierte si colorate cu sofran;
Se nadeste seara cu aceasta nada iar a doua zi cateva cubulete de apel.

RETETA 2:

- Se iau trei bucati de turta de floarea soarelui cat palma;
- Se fierb intr-un ceaun doi litri de apa;
- Se taie srotul in bucatele si se pune in apa;
- Cand incepe sa fiarba srotul se umfla si trebuie amestecat pana devine un terci;
- Puneti 5-6 linguri de faina de grau, 100-150 g tarata de grau, 2-4 linguri de zahar, cateva linguri de praf de carne si praf de biscuiti, o lingura de cafea sau cacao si completati cu malai. Trebuie amestecat mereu si la foc mic, pana scade bine. Se scoate pe un fund de lemn si se lasa la racit. Pe mal se pune in momitor sau se arunca bulgari in apa. Se mai pot adauga viermusi sau rame taiate.
Nu este obligatoriu sa contina toate ingredientele, puneti ce aveti.

Momitul are rolul sau, de a atrage pestii si de a-i mentine in zona. Indiferent de natura nadei, trebuie preparata si lansata in locul dorit, de pe malul apei. Nu va grabiti sa afirmati ca este un lucru fara rost.
Cele mai populare ingrediente sunt pesmetul, piscoturile, faina de grau sau de porumb, srotul sau canepa, intr-o combinatie care trebuie sa ajunga in apa sub forma de bulgari, urmand ca la contactul cu apa sa se disperseze pe o suprafata bine determinata.

Tipuri de nade:
A) nada fina care in momentul contactului cu apa creeaza un nor.
B) nada medie a carei granule, dupa imersiune, se descompun treptat pana in momentul in care atinge fundul apei.
C) nada grea, modelata pentru pestii care se hranesc pe fundul apei, se descompune in granule mai mici dupa ce bulgarela atinge fundul apei. Este recomandat ca aceste nade sa fie imbogatite prin adaugare, in compozitia lor, de viermusi sau larve.
Putini sunt cei care nu considera mamaliga ca ingredient de baza intr-o nada la o partida de pescuit. Poate va surprinde sa aflatio ca singura tara unde se foloseste mamaliga, ca ingredient de baza, este Romania. O nada simpla se poate obtine din paine uscata trecuta prin masina de tocat, obtinandu-se astfel granule de diferite marimi. Aceasta nada simpla se poate achizitiona, din magazinele de specialitate, sub numele de British Bread, fiind disponibila in diferite culori. Folositi ingrediente proaspete, pentru ca orice miros fara importanta pentru noi poate fi daunator pescuitului.

Nada pregătita dimineaţa se va usca pe durata unei partide de pescuit, modificându-si astfel proprietăţile. Pentru a preveni o astfel de situatie va recomand umezirea ei prin pulverizare periodica cu apa.
Pulverizatorul poate fi un flacon de solutie de spalat geamul care a fost clatit bine.
Nu este indicat sa folositi bulgari mari, de marimea unei mingi de tenis, pentru a momi locul deoarece acestia ar putea speria pestii.
Pentru o momire la distanta, bulgarii mici se pot plasa la locul dorit cu ajutorul prastiei.
Nu puteti spera sa obtineti rezultate notabile daca nu momiti temeinic locul. Incercati diferite tipuri de momeli si inainte de orice partide de pescuit informati-va despre topografia locului. Sunt rare cazurile in care aceeasi combinatie de nade este de succes in doua locuri diferite.

"Mirodeniile" care fac din aceasta nada o delicatesa sunt atent dozate pentru ca orice lipsa sa exces poate dauna. Am ales un bun atractant, un eficient stimulator de apetit si alte douasprezece ingrediente pe care le-am considerat ca fiind cele mai bune pentru pescuit. Pentru perioada rece (primavara si toamna) va recomand adaugarea de larve sau viermusi in nada, in proportie de 5-10%, iar pentru perioada de vara adaugati putin porumb crud sau framantati nada cu mamaliga foarte proaspata (facuta acasa e cea mai buna) in proportie de 25%.
Toate componentele ProfiMix sunt 100% naturale si nu contin conservanti sau coloranti chimici, fiind o nada 100% ecologica ambalata in mediu uscat si aseptic pentru a nu produce elemente de fermantare care dauneaza unei nade.

MOMELI
Mamaliga pentru cubulet:
1. malai extra cernut si dat prin masina de rasnit (o cana de 250g)
2. un varf de cutit cu sofran
3. faina de grau (o lingura de masa)
4. arome (samanta de anason, vanilie)
5. zahar (o lingurita) sau 2 pastile de zaharina
6. apa plata 250g
7. amestecam ingredientele de la punctele 1-5
8. intr-o cratita de tuci fierbem apa pana da in clocot dupa care turnam amestecul fara sa amestecam timp de 7 minute
9. se micsoreaza flacara de fierbere si se amesteca timp de 3 minute
10, se rastoarna mamaliga pe un fund de lemn si se framanta repede dandu-i o forma dreptunghiulara
11. se pune astfel mamaliga intr-un ciorap de bumbac sau in tifon dupa care o introducem intr-o oala mare (4-5kg) in apa clocotita care se va fierbe timp de 40 min. dupa care ea se va ridica la suprafata
12. se scoate din ciorap si se pune la zvantat pe o bucata de carton
13. dupa racire (4-5ore) se pune intr-o carpa de bumbac si se pune la rece
14. taierea in cubulete se face se face pe un fund de lemn cu un cutit cu lama subtire unsa cu ulei alimentar
15. cubuletele pot fi insotite pe carlig de viermusi sau rame care dau"miscare"momelii

Pasta pentru amur:
1. 325g gris
2. 150g faina de malai
3. 150g lapte praf
4. 50g zahar pudra
5. 2-3 plicuri de zahar vanilat
6. 5 oua
7. un varf de cutit de sofran rosu
8. totul se amesteca pana la omogenizare (ouale se bat putin inainte de a turna amestecul)
9. formam bile de 15-20 mm pe care le punem in apa clocotita
10, le fierbem 2-3 min. dupa care le scoatem la uscat 24 de ore
11. se pot pune in carlig direct sau legate cu fir subtire

Cartoful ca momeala:
Cartoful fiert si pus pe carlig se desface in gura pestelui permitand inteparea. Atunci cand vrem sa aruncam departe vom folosi cartoful crud pe care il prindem in carlig ca o biluta BOUILLETTE in montaj"fir de par". Cartoful crud nu este toxic pentru crap. Cartoful trebuie indulcit si de aceea il vom taia in bucati mici (cuburi, bilute) pe care le introducem intr-o cutie de plastic inchisa ermetic nu inainte de a-i acoperi cu zahar pudra. Se lasa astfel 12 ore la temperatura camerei, dupa care bucatile vor capata o consistenta elastica si se vor inchide la culoare. Inainte de a pleca la pescuit aromatizati si colorati dupa dorinta. Cartofii vor fi curatati de coaja.

Painea ca momeala:
Se inmoaie o bucata de miez de paine neagra sau intermediara de marimea unei portocale intr-un ou batut in farfurie. Se framanta cu mana pana se inmoaie si se absoarbe oul. Puteti adauga arome (scortisoara, halva). Daca este moale nu mai puneti paine ci continuati sa o framantati si sa o lasati la soare si la vant.

Pasta:
1. Intr-un pahar de 100g puneti 2 linguri de faina de grau, 1-2 linguri de gris si 2-3 linguri de malai grisat sau din cel obisnuit.
2. Intr-o craticioara se pune la fiert un pahar cu apa. Cand apa da in clocot atunci turnati amestecul si lasati putin sa fiarba.
3. Incepeti sa amestecati cu o lingura de lemn tinand focul mic pana nu mai are cocoloase.
4. Scoateti imediat pasta lipicioasa din craticioara si raciti-o.
5. Inainte de a o pune in carlig se framanta intre degete.
6. Puteti pune arome si coloranti.

Graul si canepa:
Se pot folosi boabe sfaramate sau macinate si apoi amestecate in nade grele.
Prepararea canepii:
1. Se spala boabele de praf
2. Se lasa la germinat 48 de ore in apa rece; le punem la fiert si imediat ce dau primii germeni le luam de pe foc, inlocuim apa fiarta cu apa rece, spalandu-le in 2-3 ape. Boabele nu se vor mai inmuia.

Prepararea graului:
1. Intr-un vas se pun 5 parti apa si o parte grau.
2. Dam la foc mic pana fierb si le apare miezul alb (3-5 ore).
3. Vom supraveghea sa nu scada apa.
4. Imediat ce au crapat se varsa apa fiarta si se toarna apa rece peste el.
5. Nu se aromatizeaza.
Boabele se vor pastra la rece in borcane dupa ce le-am zvantat bine. Punem 2-3 prafuri de sare peste ele

Reteta de boilis:
1. Se amesteca bine:
- 2/4 pesmet;
- 1/4 malai cernut;
- 1/4 fulgi de ovaz.
Se bat 12 oua la 500g compozitie, se toarna intr-un vas dupa care framantam bine pana omogenizam. Modelam cu mana bile de 1-2 cm diametru, si apoi le punem intr-o plasa de sarma si le introducem in apa clocotita. Le lasam la fiert pana se ridica la suprafata, le scoatem, le punem la scurs pe o carpa uscata, dupa care le punem la rece.
2. Se amesteca:
- 15% faina de soia;
- 10% alune prajite macinate fin;
- 25% gris;
- 25% malai;
- 20% lapte praf;
- 5% seminte prajite si macinate de canepa.
Se amesteca cu 12 oua la 500g compozitie si se fierb pana se ridica la suprafata. Se recomanda nadirea cu bilute nefierte puse pe naditor sau in punga solubil.

Retete de paste (P.M. nr.16-17):
1. Amestecati in proportii potrivite faina de grau si apa indulcita pentru a obtine o pasta care nu se lipeste pe degete, dar tine pe carlig;
2. Pasta cu ou: amestecati fulgi de cartof cu un galbenus proaspat si apa calda, pentru a obtine o pasta consistenta: putin sofran pentru culoare si cativa stropi de esenta de vanilie.
3. Pasta pe baza de cartof: coaceti sau fierbeti un cartof. Amestecati-l cu un galbenus, cu ajutorul furculitei pana la omogenizare. Si pe aceasta o puteti aroma cu vanilie sau praf de scortisoara.

Retete de boilis (Pescar Modern, nr.20/1996):
Componente:
1. Lapte praf: intra in compozitia multor retete. Se alege un sortiment cremos care prin dizolvare nu formeaza cocoloase. Doza maxima va fi de 25% din amestec, altfel cocolosul va fi lipicios.
2. Cazeina lactica: este un derivat al laptelui; ea absoarbe putin lichid nu se lipeste si asigura cocolosului un aspect lucios. Doza este de 10-20%.
3. Lactalbumina: provine deasemeni din lapte. Absoarbe mult lichid dar este usor alterabila si nu se poate pastra timp indelungat. Daca se depaseste 20% din amestec cocolosul devine dificil de rulat si va mucegai in scurt timp.
4. Caseinatul de calciu (sodiu) bogat in proteine este o pudra usoara care nu se lipeste deloc pastrand cocolosul suplu si lucios. Doza maxima va fi 20%.
5. Faina de grau (pana la 10%) are rolul de a lega amestecul. Absoarbe excesul de lichid si impiedica amestecul sa se lipeasca de masa de rulaj.
6. Germenii de grau: au un gust dulce agreabil, dar sunt lipiciosi. Doza maxima este de 25%.
7. Glutenul de grau este un liant puternic. Daca depasim 10% din amestec acesta devine elastic si foarte greu de modelat.
8. Faina de porumb constituie unul din ingredientele de baza, este usor lipicioasa si nu trebuie sa depaseasca 20%.
9. Glutenul de porumb are un gust acrisor care nu deranjeaza crapul. Pentru ca este lipicios nu va depasi 10% din amestec.
10, Grisul devine usor lipicios in timpul fierberii. Chiar daca granulatia este un pic grosiera nu deranjeaza daca nu depaseste 20%.
11. Faina de peste are un miros puternic si crapii o apreciaza foarte mult. Doza maxima 30%.
12. Faina de carne, faina de sange si faina de oase au cam aceeasi compozitie ca si cea de peste, doza maxima fiind aceeasi.
13. Zaharul pudra este pentru indulcit, doza maxima fiind de 10% altfel cocolosul se va inmuia.
14. Se pot folosi amestecuri de graunte pentru pasarele, faina de in sau canepa, biscuiti pentru caini, pesmet, sroturi si gozuri cerealiere.
Toate acestea vor fi macinate si cernute printr-o sita deasa inainte de a le incorpora in amestec. Doza maxima este de 40%.
Arome si coloranti:
1. Arome"de fructe"au la baza mirosuri de piersici, cirese, mere, capsuni, visine, nuca de cocos, vanilie,anason. Prin extensie avem: miere, ciocolata, caramel, etc.
2. Aromele de"carne'' cele mai cunoscute sunt: crabi, creveti, moluste.
Se recomanda ca aromele de fructe sa le folosim in sezonul cald iar cele de carne in sezonul rece. Nu trebuie abuzat de arome, putem pune 10-20 ml la 1 kg de amestec. Daca depasim, efectul va fi contrar. Pastrati-le la rece.

Colorantii:
In apa cu cat coboram in adanc, culorile au tendinta sa se extompeze, de aceea vom tine seama de acest lucru. La inceput toti foloseam rosu, galben si oranj. Acum alegem culori neutre: brun, maron, verde inchis, oliv, gri, bej, albastru.
Retete :
In functie de imaginatia si inspitatia pe care o avem fiecare, vom alege ingredientele respectand cu strictete
proportiile. Va prezentam cateva retete considerate a fi cele mai eficiente (publicate de Al. Trentea in Pescar Modern nr.20/1996):
A.
- 25% lapte praf;
- 25% faina de in;
- 20% caseinat de sodiu;
- 10% gluten de grau;
- 15% malai;
- 5% zahar.
B.
- 30% caseina;
- 20% faina de porumb;
- 20% caseinat de sodiu;
- 10% faina de grau;
- 15% gluten de grau;
- 5% zahar.
C.
- 20% lapte praf;
- 20% faina de carne (sau de peste);
- 20% faina de porumb;
- 20% caseinat de sodiu;
- 10% gluten de grau;
- 10% pesmet fin.
Modul de preparare (1 kg de amestec):
Intr-un castron mare se sparg 6 oua care se bat bine. Se adauga 6-10 ml de aroma si colorantul impreuna cu 2 lingurite de ulei (de floarea soarelui sau porumb). Daca avem se adauga 2 lingurite de glutamat (''sare'' utilizata pentru a intari gustul); in lipsa punem 1 lingurita de ''Delikat''. Celelalte ingrediente se adauga amestecand permanent pana se obtine o pasta supla, care nu trebuie sa se lipeasca de maini. Consistenta trebuie sa fie asemanatoare cu cea a plastilinei. La sfirsit se mai adauga putin ulei si se framanta inca o data. Pentru a obtine cocoloase de diametre precise se utilizeaza o pompa cu duze interschimbabile de diametre diferite. Sau masina de tocat carne la care am pus o palnie cu orificiul de iesire mic. Diametrele cele mai folosite sunt de 12-18 mm. ''Carnaciorii'' se taie apoi in lungimi potrivite si bucatile se ruleaza intre palme. Se aseaza pe un fund de lemn pudrat usor cu faina, lasandu-le sa se usuce timp de o ora. In acest timp cocoloasele nu trebuie sa se deformeze: ar insemna ca pasta a fost prea moale in momentul rularii.
Se pregateste un recipient mare in care punem apa, iar in momentul fierberii punem putina sare grunjoasa (neiodata!), si o lingura de ulei comestibil. Cocoloasele se pun in vas una cate una. Trebuie amestecat din cand in cand sa nu se lipeasca de fund. Focul sa fie moderat. Cele care se ridica la suprafata sunt fierte. Le ''pescuim'' cu o strecuratoare si le cufundam in alt vas umplut cu apa rece. Apoi le punem pe o tava, la soare, sa se zvante bine. Cu cat le lasam mai mult cu atat devin, in timp mai dure. Atentie! Daca vrem sa fierbem cocoloase de culori si arome diferite trebuie schimbata apa pentru fiecare sortiment in parte. Crapilor nu le place amestecul de arome.
Pastrare:
Cocoloasele le putem prepara iarna si sa le utilizam vara si toamna. Pentru asta le congelam. Le punem in pungute de plastic cate 20 de bucati de aceeasi marime, aroma si culoare. Punem si o eticheta mentionand acestea si data congelarii. In punguta mai punem si o bucatica de polistiren pe care o ''parfumam'' din belsug cu aroma dorita.
Pentru a le gauri utilizam burghie care se gasesc la magazine.

Prezentam si reteta saracului cu ingrediente ieftine si la indemana tuturor :
- 20% malai;
- 10% faina de grau;
- 20% lapte praf;
- 10% gris;
- 30% srot de floarea soarelui bine cernut;
- 5% seminte de mei pisate;
- 5% seminte de anason pisate.
Mai punem o lingura de zahar. Cocoloasele au o culoare brun-cenusie si o aroma de anason. Este pentru sezonul cald
Super - cubulete de mamaliga (PESCAR MODERN NR.27/1998)
Umpleti ochi rasnita de cafea (electrica) cu faina de porumb si macinati-o pana la granulatie fina. Aceasta faina o cerneti printr-un ciorap de matase fin. Efectuati aceeasi operatiune cu inca o masura de rasnita plina cu faina de porumb. Pudra de porumb obtinuta prin cernere se amesteca cu 3-4 linguri de faina de grau. Daca aveti, puneti si 1-2 lingurite de amidon praf ce are rolul de a inchega mai bine compozitia mamaligii. Fierbeti apa intr-o craticioara de bucatarie, adaugati colorant alimentar, si 2-3 picaturi de aroma. Apoi la foc moderat, turnati compozitia de faina si amestecati in acelasi timp cu un facalet de lemn pentru a preveni formarea cocoloaselor. Faceti o mamaliga putin mai tare, apoi rasturnati-o pe un fund de lemn, asa incat sa obtineti o grosime maxima de cca 3-4 cm. Lasati-o sa se raceasca, apoi introduceti-o in frigider pentru minim o jumatate de ora (maxim 2-3 zile daca o tineti in frigider ambalata intr-o punga de plastic, pentru a preveni uscarea ei). Granulatia grosiera rezultata in urma cernerii fainii de porumb prin ciorapul de matase, poate fi folosita ca nada, in combinatie cu alte ingrediente: srot de floarea soarelui, paine inmuiata, bucatele de mamaliga obisnuita, etc. Pe balti taiati cubulete de mamaliga cu o lama de barbierit. Curatiti lama dupa fiecare 2-3 taieturi in mamaliga.

 

7 comentarii:

  1. It's remarkable in favor of me to have a web site, which is useful in favor of my know-how. thanks admin
    Here is my page food supplements

    RăspundețiȘtergere
  2. Right away I am going away to do my breakfast, later than having my breakfast coming yet again to read further news.
    My web blog irancloob.net

    RăspundețiȘtergere
  3. This is very interesting, You're a very skilled blogger. I've
    joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.

    Also, I've shared your web site in my social networks!

    Visit my homepage quit smoking help

    RăspundețiȘtergere
  4. You actually make it seem so easy with your presentation but I
    find this topic to be actually something that I think I would never understand.
    It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to
    get the hang of it!

    My site :: http://jomengage.com/story.php?title=shopping-online-for-contacts-security-and-privacy

    RăspundețiȘtergere
  5. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the costs.
    But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on a
    number of websites for about a year and am
    concerned about switching to another platform.
    I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
    Any kind of help would be really appreciated!

    my web blog ... duperray.famille.free.Fr

    RăspundețiȘtergere
  6. Howdy! I understand this is somewhat off-topic however I needed
    to ask. Does managing a well-established blog like yours take a large amount
    of work? I am completely new to running a blog
    but I do write in my journal everyday. I'd like to start a blog so I can share my experience and feelings online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!

    my blog :: http://onurbridals.com

    RăspundețiȘtergere
  7. These are in fact enormous ideas in regarding
    blogging. You have touched some good things here.

    Any way keep up wrinting.

    my web-site :: bmi chart for men

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog