joi, 24 martie 2011

Cafea ca la noi în România!


În ultimii patru-cinci ani am auzit pe mai toţi strãinii intoxicaţi cu cafea solubilã şi filtru cerând, în restaurantele bucureştene, ... cafea româneascã! Era felul lor de a cere cafeaua fiartã cum o facem noi, adicã turceşte.
• 1 ceaşcã de 100 ml 
• 2 linguriţe cafea mãcinatã
• 1 linguriţã rasã de zahãr (sau cât vã place)
• Început de basm vechi: Se pune apa la fiert într-un ibric de alamã, în nisip încins (aşa cum se fãcea cafeaua cândva, pe insula scufundatã Ada Kaleh). Dar, dacã nu-i alamã şi nu-i nisip, atunci e bun şi un ibric smãlţuit pe un foculeţ miniatural, sã dea timp cafelei sã se încingã.
• Deci, reluãm: Într-un ibric se pun la fiert pe foc minuscul o ceşcuţã de apã, 1 linguriţã de cafea şi zahãrul
• Pe mãsurã ce se apropie de clocot, se ia caimacul ce se formeazã cu o linguriţã şi se pune în ceşcuţã
• Când a dat în câteva clocote se pune încã 1 linguriţã de cafea, se acoperã şi se dã deoparte, sã se aşeze zaţul şi sã-îi dea cafeaua ce are de dat.
• Se toarnã în ceşcuţã
Constantã a vieţii noastre ca şi oxigenul sau apa, cafeaua aceasta fiartã-infuzatã apare în biografia mai fiecãrui român în adolescenţã, o datã cu primele exprimãri sexuale mai clare, şi îi e interzisã aproape întotdeauna la vârsta iertãrilor jenante. Sã fie deci o legãturã între frontierele biologice ale libidoului la români şi cafea? Şi sã mai cãutãm oare şi o semnificaţie mai specialã în faptul cã, oricãrui oaspete, românii îi oferã, în primul rând, şi în primul rând, o cafea?”
( Radu Anton Roman- Scriitor, profesor, pescar! Dumnezeu să-l odihnească! )


In the last four or five years I heard almost all strangers intoxicated and soluble coffee maker asking in Bucharest restaurants ... Romanian coffee! It was their way to ask for boiled coffee as we do, that is Turkish.
• 1 cup of 100 ml
• 2 linguriþe ground coffee
• 1 teaspoon sugar (or as you like)
• Beginning of the old tale: Bring the water to a boil in a brass pot in hot sand (as was done once coffee on the island sank
Ada Kaleh). But if not brass and not sand, then it is good and a kettle small fier enamelled on miniature, to give time to heat coffee.
• So, reverse: In a pot boil a cup of the tiny fire
water, 1 teaspoon of coffee and sugar
• As you approach the boil, remove cream that forms a
spoon and place in cups
• When given a few clocote put a spoonful of coffee yet, cover
and set aside to settle Residues and to give him what he gave coffee
• Pour into cups
Constant in our lives as oxygen or water that boiled coffee-infused biography of May each appears in the Romanian teenagers with the first sexual expression clearer, and it is almost always prohibited pardons awkward age. Therefore be a link between the biological libido Romanian borders and coffee? And to look really mean much more special and the fact that whatever the guest gives Romanians, first, and foremost, a coffee? "
(Radu Anton Roman-writer, teacher, fisherman, God rest him!)

Un comentariu:

  1. Pentru ca la gatit ma pricep atat de bine in sensul ca gasesc singura drumul spre bucatarie....comentez niscaiva aici, pe la cafele. Am baut ani la randa cafeaua facuta asa cum descrieti dv, apoi am gustat cafea la arabi si mi-a sarit inima din loc, n-am mai dormit doua nopti dar mi-a placut. Singura parte proasta ar fi faptul ca arabii cam scapa borcanelul cu zahar in cafea fara sa intrebe intai "siiii, cum o doriti, asalamu aleikum " :)
    Frumos blog si mai frumos ca un barbat sa stie sa gateasca
    Multumesc de vizita si va mai astept

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog