duminică, 30 ianuarie 2011

Ştiuca



Este un răpitor vorace care atacă aproape orice mişcă în apă!E un peşte cu corpul alungit şi turtit pe lateral cu un cap teşit şi cu botul in forma de cioc de raţă.Coloraţia este cenuşiu verzuie şi galben verzuie pe burtă,ea poate fi schimbată în funcţie de mediul apei in care trăieşte.Viteza de atac a ştiucii este de peste 27-30km/h cea ce în apa e enorm.Aşa cum am mai spus ataca orice în apa:şerpi,broaşte,şobolani de apă,ouă de păsări,boboci de raţă,chiar şi semenii ei mai mici (mârliţele) fiind deci considerată un canibal! Prinsă fiind ştiuca muşcă,deci atenţie de unde o prindeţi.Muşcătura nu e dureroasă ea fiind asemanatoare cu o intepatură, dar aşa poate scăpa! Ştiuca poate fi pescuită prin mai multe metode:cu momeală artificială sau cu momeală vie! Pescuitul cu momeală artificială este condiţionat de limpezimea apei in care pescuim. Este cu adevarat un pescuit sportiv care te solicită şi-n care amândouă "tabere" au şanse egale!Din păcate poate fi practicat de puţini pescari datorită preturilor foarte ridicate a momelilor! Momelile sunt:woblere,linguriţe,devoni etc. Pescuitul cu momeală vie presupune să folosiţi un fir rezistent de 0,30-0,40mm,obligatoriu struna din liţă de oţel lungă cam de 12cm. şi cârlige nr1. sau ancoră cu trei cârlige (triling)! Ştiuca trebuie căutată sub poduri,la diguri, în locuri cu stufăriş ori vegetaţie bogată. Trebuie ştiut că ştiuca la primul atac incearcă să-i rupă peştişorului coloana vertebrală ea atacând de la cap spre coadă,de acea trebuie apreciat corect momentul înţepăturii!
Pentru ştiuca mare vă recomand să pescuiţi cu şoricel viu, dă rezultate garantate, mai ales dacă aveţi cunoştinţă de existenţa vreunei "cumetre" interesantă în locul unde pescuiţi!
Cum se pescuieste cu şoricel viu:
Folosim un ac mare nr1. sau o ancora,pe care i-l infigem în pielea de pe ceafa sau spate.Şoarecele va înota la suprafaţa apei chiţăind. În acest fel bătrâna ştiucă o să-l audă şi garantat î-l atacă! Această metodă de pescuit cu şoricel este valabilă şi la pescuitul somnului!
Spor la pescuit şi fir întins!
Ştiucă cu roşii:
Ingrediente: 750 g peşte, 200 g bulion de roşii, 100 g ceapă, 1 lingură: unt, sare, piper, zahăr
Mod de preparare:
Se curăţă ceapa şi se taie mărunt. Apoi se prăjeşte în unt,se amestecă cu bulion de roşii, se adaugă 1/2 pahar de supă(sau apa), sare, piper, 1/2 linguriţă zahăr şi se lasă să dea în clocot. După aceea se scoate fileul de peşte, se taie, se spală, se şterge cu un şervet şi se aşază într-o cratiţă. Se toarnă deasupra sosul de bulion preparat. Cratiţa cu peşte se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic, 20-30 minute. Când se serveşte la masa, se pune peştele pe un platou, se toarna peste el sosul de roşii şi se presară pătrunjel verde tocat mărunt.
Pike tomatoes:
Ingredients: 750 g fish, 200 g tomato puree, 100 g onion, 1 tablespoon butter, salt, pepper, sugar
Preparation:
Peel onion and chop finely. Then fry in butter, stir in tomato puree, add 1 / 2 cup broth (or water), salt, pepper, 1 / 2 teaspoon sugar and let boil. Then remove the fish fillets, cut, washed, wipe with a cloth and place in a saucepan. Pour the sauce over the broth. Fish pot cover with a lid and allow to boil over low heat 20-30 minutes. When serving the meal, place the fish on a platter, pour tomato sauce over it and sprinkle finely chopped parsley.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog