miercuri, 24 noiembrie 2010

MUJDEI DOBROGEAN- Poveste de Radu Anton Roman

Iatã o altã reţetã, folositã (nu zic inventatã, cã nu se ştie cine a navigat mai
iute şi mai încotro, grecii şi romanii din polis-urile sau castrele dobrogene ori
lusitanii umblând hãmesiţi, încã de la sfârşit de mileniu, dupã lemn drept de
brad şi miere româneascã) de pescarii de pe malul Mãrii Negre.
Iulicã Serafim, zis, iertaţi-mã, „Muie“, ne dãruia pe toţi la Schitu-Costineşti
cu astã creaţie – ce cuprinde usturoi, sare, roşii, ardei iute, oţet, untdelemn.
Blond, uriaş, cu mânuţe cât bolovanii de râu de munte, freca mai întâi 3
cãpãţâni de usturoi – din cel mare, aşa zis bulgãresc, nu şoriceii aceia minusculi
din Oltenia – cu o lingurã de sare.
Pe timpul ãsta mã-sa, coana moaşa (în casa ei de la malul mãrii ne-am petrecut
noi verile tinereţii, în cãmãruţele ei uscate şi rãcoroase am iubit noi, cât
pentru douã vieţi, fetele sãrate de val şi încinse de briza deceniului şapte) curãţa
de coajã, cu rãbdare şi grijã – avea, de, manualitatea meseriei! – 6 roşii mari,
rãscoapte, pe care Iulicã le fãcea iarãşi pastã lângã usturoi.
Un ardei iute, copt pe plitã, era şi el pasat spre a îmbãrbãta zeama roşiaticã
la care nu mai lipseau decât lingura de oţet de vin şi o lingurã de untdelemn
fierbinte, sã prindã cheag la sosul ãsta crud şi parfumat.
Dupã ce se toca şi un pic de pãtrunjel, acest mujdei trecea unde-i era locul,
adicã pe o cãpişã de guvizi prãjiţi în mãlai, crocanţi.
Disperat era momentul când se termina vinul sec şi alb, numit Riesling de
Murfatlar (legenda spune cã vinul „de gheaţã“ a fost descoperit datoritã rãzboiului
de treizeci de ani care a întârziat culesul pe Rin pânã când strugurii erau
aproape stafidiţi) şi începea trista epopee a „corãbioarei“.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog