Nu ştiaţi ce bucãtãrie spectaculoasã şi variatã are Delta , aşa-i ? La malul mãrii, la cherhanalele Perişor, Câşla Vãdanei, Periboina (ce nume invitând la aventurã şi singurãtate!) ciorba se face la fel, dar cu peştele mãrii. Dichisit e atunci când se fierbe întâi chilca – aterinã, bacaliar, rizeafcã, stavrid,hamsie, gingiricã – pânã se face pastã. Se strecoarã şi, în zeama asta groasã se fierb cambulele, calcanii, labanii şi chefalii, limba de mare, lufarii, hanuşii (chiar şi rechinii şi delfinii), sturionii, scrumbiile şi ce mai dã marea. În rest, reţeta sau reţetele sunt aceleaşi, şi nici vodca nu se schimbã, ba chiar se adaugã mai dihai cã labanul şi chefalul lasã grãsime nu glumã, şi cu ce-o stingi dacã n-ai apşoarã din belşug?
Ingrediente: 2 cepe, 500 g roşii, 2 morcovi, 1 kg cartofi, mãruntaiele de la nisetru sau morun, sare, piper, oţet, verdeaţã (leuştean, pãtrunjel), 1 cap de nisetru sau morun (dacã e foarte mare, se taie o bucatã de 3-4 kg şi restul rãmâne în congelator pe altãdatã)
Mod de preparare:
Se pune un ceaun cu apã la fiert (cam 1 l apã la 1 kg peşte) şi o lingurã sare la 4 litri apã. Se curãţã şi se taie cubuleţe legumele şi zarzavaturile.Se sparge şi se taie capul în bucãţi mici (sunt o mulţime de cartilagii care prin fierbere devin magnifice) cam cât un copan de pui prãpãdit. Se pun bucãţile de cap în apa care clocoteşte împreunã cu ceapa, morcovii şi roşiile. Se spalã bine în trei ape burta, ficatul, maţele morunului şi celelalte mãruntaie (care nu ştiu cum se cheamã). Se taie în bucãţi mici, cât sã îmbuci o datã. Când capul şi zarzavaturile au fiert 30 de minute, se adaugã restul mãruntaielor şi cartofii. Dupã încã 30 de minute de clocot pe foc mic se potriveşte de oţet, sare şi piper. Se ia de pe foc şi se aşterne verdeaţa. În fond, dacã ciorba de burtã face deliciul orientalior şi cel puţin a unei jumãtãţi din români, de ce o ciorbã de burtã de morun sã nu fie regalul haholilor Deltei Dunãrii, al celor ce au fost cândva stãpânii Caspicei şi ai fluviilor Rusiei, cazacii? Aşa cã singura bãuturã care stã în dreptul ei pe masa de lemn din curtea familiilor Sidorencu şi Sevastian, prietenii mei, e vodca! Poftă mare!
După : Radu Anton Roman
Bors fishermen Periboina
Kitchen did not know what Delta is spectacular and varied, right? On the seafront, cherhanalele Perişor, Câşla Vadan, Periboina (whatever name inviting adventure and solitude!) is the same soup, but fish of the sea. Dapper first boil is when chilca - aterinã, southern hake, rizeafcã, horse, anchovy, gingiricã - until it is paste. Strain, and this juice Boil thick cambulele, rays, and gray mullets labanii, sole, lufarii, hanuşii (even sharks and dolphins), sturgeons, herrings, and what gives the sea. Otherwise, the recipe or recipes are the same, nor vodka does not change even May add dihai that Laban and mullets do not let fat joke, and what a wodka off if you do not have in abundance?
Ingredients: 2 onions, 500 g tomatoes, 2 carrots, 1 kg potatoes, or offal from beluga sturgeon, salt, pepper, vinegar, herbs (lovage, parsley), a head or beluga sturgeon (if very large, cut a piece of 3-4 kg and the rest remains in the freezer once)
Preparation:
Place a pot with water to a boil (about 1 liter of water to 1 kg fish) and a teaspoon of salt to 4 liters of water. Peel and chop vegetables and diced and cut his head vegetables.Se break into small pieces (there are a lot of cartilage to become magnificent cooked) about how a chicken drumstick destruction. Place the pieces of head together seething water with onion, carrots and tomatoes. Wash well in water three stomach, liver, offal and other sturgeon guts (which I do not know how is called). Cut into small pieces, as a time to eat. When head and boiled vegetables for 30 minutes, add potatoes and remaining viscera. After another 30 minutes on low heat hot fits of vinegar, salt and pepper. Remove from heat and spread greenery. In fact, if Tripe delight Orientals and at least one half of Romanian, a tripe soup that cod may not be royal haholilor Danube Delta, of those who were once masters of rivers Caspicei and Russia, the Cossacks? So the only drink that stands beside it on the wooden table in the courtyard and Sevastian Sidorencu family, my friends, it's vodka! Enjoy great!
By: Radu Anton Roman
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu